Hírek

2014.09.21. 16:30

Egy nap Intercisában

Dunaújváros - Nem csak a városrészt, hanem lakóit is rehabilitálta, legalábbis megmozgatta a szombati rendezvény.

Pekarek János

Egy nap Intercisában - ez volt a szombati programsorozat címe, ami nagyon jó cím. Csak azt sajnáljuk, hogy a szervezők a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia edzői és játékosai nem az Egy nap a Castrumban elnevezést választották - ami annyival lehetett volna (talán) találóbb, hogy egyszerre utal a z ezerötszáz évvel ezelőtti és a mai Római városrészi napra. Igaz, hogy a régi és az új napok erősen különbözők...

Például abban, hogy bár láthattuk római öltözetű gladiátorok nagy pengecsattogással járó küzdelmét ez az összecsapás mégsem járt vérrel. Verejtékkel annál inkább. Mivel sportolók szervezték és sportolni vágyó résztvevők jellemezték ezt a napot, az izzadtság egyáltalán nem volt ritka látvány, viszont többnyire örömmel járt. A mozgás mindent feledtető örömével. Amiként nyilván ez is a szervezők célja amit maradéktalanul el is értek.

Az egész castrumi (bocsánat: intercisai) nap egyébként a római városrészi szociális célú városrehabilitációs projekthez kapcsolódott, abból a pályázatból nyerte forrásait. Szombaton délelőtt tíz órától este tíz óráig tartott a városrészi nap, ami aztán igazán sokféle érdekességet tartogatott, ráadásul szinte minden korosztálynak. Nagyon fáradtnak, betegnek vagy kedvetlennek kellett lennie annak, aki nem talált magának elfoglaltságot ebben a tizenkét órában!

Kezdődött egy össznépi kocogással a Római körön”, azaz a negyed körül. Állandó jellegűnek voltak mondhatók az olyan programok, mint a kézművesdfoglalkozás vagy a mászófal, ügyességi játékok, ugrálóvár, íjászat. Közben-közben vetélkedni lehetett például a legkiválóbb légionárius címért: grundbirkózásban, dárdavetésben, íjászatban, kőtömb-cipelésben. A gladiátorok történetéről és felszerelésükről is volt előadás, de kőtári barangoláson, filmvetítésen, vetélkedőn is ismerkedhettek az ókori rómaiak pannóniai életével az érdeklődők. A testi és szellemi feladványok olyan események színesítették, mint a Langaléta Garabonciások többszöri fellépése: a vándormuzsikusok és zászlólengető gólyalábasok látványossága mindenkit lenyűgözött. Nem maradhatott el a gasztronómiai bemutató sem – és természetesen zene zárta a napot: többek között a Dunaújvárosi Big Band és a Yolly Jackers adott bemutatót, Kelemen Angelika koncertezett a Rudas udvarán felállított színpadon, majd sláger diszkóparti következett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!