Hírek

2015.06.02. 15:46

Közvilágítás Dunaújvárosban: negyedmilliárd forintból cserélik a lámpatesteket (frissítve)

Dunaújváros - A jelenleg korszerűtlen közvilágítási rendszer teljes körű modernizálásával megbízhatóan üzemelő, energiatakarékos és költséghatékony rendszer épül ki a nyáron.

Gallai Péter

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló 255 millió forintos beruházással nem csak a gazdálkodás szempontjából fontos költségcsökkentés érhető el, de a város fontos lépést tesz a fenntartható fejlődés irányába is.

Dunaújvárosban a korszerűsítéssel érintett városrészekben jelenleg 4395 darab lámpatest üzemel, amelyeknek csaknem fele fénytechnikailag és műszakilag is elavult, ezért indokolt a korszerűtlen, nátriumos közvilágítási rendszer energiatakarékos - digitális mágneses indukciós (DML) - rendszerre való lecserélése.

Fotó: Ady Géza

Az új lámpatestek által nyújtott mesterséges megvilágítás közel természetes fényt nyújt, minimalizálja a lakókat zavaró fényszennyezést, gazdaságos és hosszú élettartamú. Az új, modern közvilágítás nem csak biztonságot nyújt a város lakóinak éjszaka, de jobb közlekedési viszonyokat teremt, és barátságosabbá, otthonosabbá is teszi majd az utcákat. Az indukciós világítási technikával a már meglévő energiaellátó rendszerek terhelése is jelentős mértékben csökkenthető, lehetővé téve ezáltal a rendelkezésre álló erőforrások optimális felhasználását.

Dunaújváros közgyűlése még 2012-ben döntött a pályázaton való indulásról és a szükséges 15 százalékos önrész 38 millió forint biztosításáról. A 2014. június 2-án aláírt majd 2015. március 10-én módosított Támogatási Szerződés alapján a projekt tervezett befejezési időpontja július 30. A közbeszerzési eljárás eredményeképpen kiválasztott nyertes kivitelezővel, a Rosettum Kft.-vel az önkormányzat idén április 30-án kötött szerződést. Első lépésben 1800 darab lámpatestet cserélnek ki. A korszerűsítés után ezek villamos teljesítménye több mint harmadával lesz kevesebb a fényerősség csökkenése nélkül, ami a város rezsiköltségeiben is jelentkezik majd, hiszen a szolgáltatónak fizetendő rendszerhasználati díjak és a közvilágítás elosztási díjak is jelentős mértékben csökkennek.

A munkálatok várhatóan június végén kezdődnek meg, ami miatt napközben kisebb útlezárásokra kell majd számítani a korszerűsítéssel érintett utcákban.

Besztercei Zsoltnak nem tetszik

A közvilágítás-korszerűsítést Besztercei Zsolt képviselő hozta szóba a közgyűlésén. Furcsállja, hogy a város egy olyan cégre bíz 255 millió forint értékű közbeszerzést, amely 2009 és 2013 között (öt év alatt) összesen 111 millió forint árbevételt tudott felmutatni, és egy bejelentett alkalmazottja sincs. A cég tavaly szeptember 16-án vette fel tevékenységi körébe a villamos munkákat, előtte közvélemény-kutatással foglalkozott. Tehát: nulla munkavállalóval, három hónap villamossági tapasztalattal kezdi el egy teljes város közvilágítás korszerűsítését - nyomatékosította Besztercei.

Frissítés: Még ha jogilag rendben is van a közvilágítás korszerűsítésére kiírt közbeszerzés eredménye, morálisan és erkölcsileg azonban vállalhatatlan.

Mindez a Demokratikus Koalíció szerdai sajtótájékoztatóján hangzott el, amelyet Mezei Zsolt, a DK városi elnöke és Beszterczei Zsolt, a párt önkormányzati képviselője tartott. A részleteket utóbbi ismertette, aki azzal kezdte, a dunaújvárosi világítás korszerűsítésének szükségességét nem vitatja. – Azonban a győztes cég kiválasztása több kérdést vet fel, amelyről az interneten tíz perc alatt ki lehet deríteni, úgy nyert el 238 millió forintos megbízást, hogy nulla alkalmazottja van. A NAV honlapján is ez a szám található a tegnapi állapot szerint, de így volt ez hónapokkal ezelőtt is. Az is probléma, hogy a pályázat kiírása előtt három hónappal vette fel tevékenységi körébe a villamos szakipari tevékenységeket. Ezek erősen megkérdőjelezik a döntés szakmaiságát, illetve erkölcsi alapjait, mégha jogilag rendben is van. Morálisan vállalhatatlan, hogy egy ilyen cégre bízzuk ezt a munkát, holott helyben több vállalkozás is van, amelyek ezzel foglalkoznak, helyi embereket foglalkoztatnak, itt fizetnek adót.

 

Frissítés: a közbeszerzési eljárásokat lefolytatók nem „ránézésre” döntenek

Pálfi-Németh Tünde sajtószóvivő elküldte az önkormányzat vezetőinek válaszát Besztercei Zsolt képviselő közgyűlési felvetésére. A tájékoztatóban a következő áll...

Besztercei Zsolt a közvilágítás korszerűsítésére lefolytatott közbeszerzési eljárással kapcsolatban, több esetben téves tényállításokból von le téves következtetéseket.

A nyertes cég kiválasztása nem ránézésre történik: a bíráló bizottság tagjai, a közbeszerzési eljárások előkészítését, dokumentálását végző köztisztviselők kizárólag a jogszabályi rendelkezések betartásával, a szakmai szabályoknak megfelelően végzik munkájukat, közbeszerzési szakértő bevonása mellett.

A képviselő a nyertes ajánlattevő 2009-2013. évi árbevételével kapcsolatos tényadatok és a közvilágítás-korszerűsítési eljárás értéke közötti negatív összefüggésre is utalt, amely ebben a formában félrevezető, a nettó árbevételi adatot a szerződés bruttó értékével veti össze. Másrészt a közbeszerzéseknél jelenleg alkalmazandó alapelvet támadja, ugyanis a verseny elősegítése és az újonnan piacra lépő szervezetek érdekeit védő rendelkezések alapján az árbevétellel kapcsolatos alkalmassági követelmény nem vizsgálható a képviselő által felvetett összefüggésben.

Nem tisztázott az alvállalkozó bevonása sem, állítja a DK-s képviselő. Ez a nyilatkozat az ajánlatban szerepel, és a csatolt egyéb iratok alapján is megállapítható, hogy a nyertes ajánlattevő dunaújvárosi székhelyű gazdasági társaságot is bevon a munkába.

Besztercei felvetései rendre a nyertes ajánlattevő alkalmasságát firtatják, holott a cég a szerződés teljesítésére vonatkozó követelményeknek minden kétséget kizáróan megfelelt. A teljesítéséhez szükséges erőforrásoknak pedig a teljesítés időtartama alatt kell rendelkezésre állniuk, az erre vonatkozó összes kötelezettségvállaló nyilatkozat az ajánlatban benyújtásra kerül – tartalmazza az önkormányzati tájékoztató anyag, amely leszögezi: Besztercei Zsolt rendre rosszindulatú, negatív összefüggésekre alapozott felvetéseivel szemben állnak a tények. Jelesül az például, hogy a nyertes ajánlattevő a felszerelt lámpatestekre, fényforrásokra és elektronikára teljes körűen 60 hónap jótállást írt alá. A cég kötelezettséget vállalt arra is, hogy a jótállási időszak alatt 45 százalékkal csökken az éves energiafelhasználás. Valamint a szerződés maximum 20 százalékban garantálta a lámpatestek fényáram csökkenését 50 ezer üzemóra időszak alatt.

Ezek a vállalások nem elhanyagolható teljesítési feltételeket jelentenek a város részére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!