Hírek

2016.10.26. 16:10

Legyenek felettébb óvatosak

Dunaújváros - A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság különös figyelemmel fordul a nyugdíjasok felé a tél közeledtével, amikor egyre korábban sötétedik és a szokottnál is nagyobb veszélynek vannak kitéve az idősek: bűnmegelőzési előadássorozat kezdődött hétfőn.

Zsedrovits Enikő

A nyugdíjasok kevésbé járatosak már az élet dolgaiban, így könnyebben meggyőzhetőek, esetleg elhisznek olyan dolgokat is, amit a fiatalabb és bizalmatlanabb korosztályhoz tartozók már nem. Az idősek védtelenebbek is, és a koruk miatt kiszolgáltatottnak érezhetik magukat. Számos elrettentő bűnügyi példa hívja fel a figyelmüket arra, hogy legyenek óvatosak. A rokonaik, a társadalom hozzájuk közel álló, idősekkel foglalkozó szereplői pedig törődjenek velük minél többet, látogassák őket a lehető leggyakrabban. Mert az újabb és újabb esetek arra utalnak: az éberségüket folyamatosan fenn kell tartani.

Ezekről a kérdésekről, az idősek biztonságáról beszélgettünk Suszter Tamás rendőr őrnaggyal, a dunaújvárosi kapitányság vezetőjével tegnap, annak apropóján, hogy kiváló kezdeményezésként a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadássorozatot indított. A kapitányság bűnmegelőzési tanácsadója, Körmendi János sorra járja a helyi nyugdíjasklubokat, és a fórum jellegű rendezvényeken elmondja a legfontosabb tudnivalókat, meghallgatja a nyugdíjasok történeteit, problémáit és válaszol a kérdéseikre.

Elsőként a Pentelei Nyugdíjasklub tagjainak tartott előadást Körmendi János rendőr százados, bűnmegelőzési tanácsadó
Fotó: Zsedrovits Enikő

A szakember elsőként hétfőn a Pentelei Nyugdíjasklubban tartott előadást, amelynek az elején az időseket érintő bűncselekményekre hívta fel a figyelmet, kiemelve az aktualitást, a halottak napja táján jellemző veszélyeket. Elmondta például, hogy a temető környékén leparkolt autó utasterében ne hagyjanak értéket. Sötétedés után egyedül ne menjenek a sírkertbe, feltűnő értéket ne vigyenek magukkal, figyeljenek egymásra, szóljanak a szomszédnak, ha hosszabb ideig nem lesznek otthon, mert a betörők kihasználják ezeket a távolléteket.

Sok olyan bűncselekményt, csalássorozatot is említett példaként, amelyek célpontjai elsősorban nyugdíjasok. Például azzal az ürüggyel keresik fel az időseket, hogy ajándékot, pénzt, segélyt hoztak az önkormányzattól, vagy szolgáltatóra hivatkozva óraleolvasás, termékminta átadása okán jutnak be a lakásba. Aztán amíg egyikük az úgymond hivatalos papírokat tölti ki, addig a társa összeszedi a lakásban az értékeket. A csalók leleményessége határtalan - az esetek számos válfaját sorakoztathatnánk fel. A lényeg azonban abban áll: ne higgyenek idegeneknek és legyenek óvatosak, körültekintők.

A pentelei fórumon - amelyen egyébként több mint ötvenen vettek részt - sok hozzászólás volt. Eseteket meséltek el egymásnak az idősek, amelyekből okulni lehetett, hogyan próbálják átverni őket, pénzt kicsalni tőlük, elvinni értéktárgyaikat a lakásukból. A kistemetői rongálás is szóba került, amit mélységesen elítélnek a pentelei nyugdíjasok (a mellékelt levél is erről tanúskodik), és érdeklődtek a rendőrségi fejlemények felől. A szakember válaszul elmondta: nagy erőkkel nyomoznak az ügyben.

A bűnmegelőzési tanácsadó számos biztonsági és vagyonvédelmi rendszert is bemutatott a nyugdíjasklubban. Javasolta például, hogy a bejárati ajtóra több zárat, plusz láncot is szereltessenek fel, az ajtóék használata is ajánlott, ami megakadályozza a lakásba bejutást, és figyelemfelhívó hangot ad, amire felfigyelnek a szomszédok, környékben lakók.

Suszter Tamás, Dunaújváros rendőrkapitánya a kamera használatára is jó példát említett lapunak. További fontos, hogy ne tartsanak otthon sok pénzt, mert akit beengednek a lakásukba kifigyelheti honnan vesznek elő bankjegyeket, és amíg egyikőjük eltereli az idős figyelmét valamivel, addig a másik magához veheti a rejtekhelyről az összes megtakarított pénzt. A bankkártyás pénzfelvételre is állítsanak be napi limitet, hogy ha ellopják a kártyát, akkor is a számlán tartott összegnek csak egy részéhez juthassanak hozzá illetéktelenek. Ne engedjenek be idegeneket még akkor se, ha csak egy pohár vizet szeretnének kérni. Ha szolgáltatóra hivatkoznak, akkor is kérjék el az igazolványukat. Most a mikrocenzust (összeírást) használhatják ki a csalók. Mindenképpen kérjék el az igazolványt, továbbá a rendőrkapitányságon lista van az összeírást végzőkről, hívják fel a rendőrséget és ellenőrizzék a hozzájuk bekopogtató személy adatait, ha bizonytalanok, javasolja Suszter Tamás. Hozzátéve: azt se higgyék el az idősek, ha azzal az ürüggyel hívják fel őket, hogy az unokájuk, fiúk, lányuk bajban van. Hívják fel a hozzátartozójukat, ellenőrizzék az ismeretlen telefonáló által elmondottakat.

Osváth Péter, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési alosztályvezetője azt mondja: Legyünk egészségesen bizalmatlanok! Valamint a hozzátartozók szerepére figyelmeztet nyomatékosan. Ezért nemcsak a nyugdíjasklubok tagjait, hanem minden érdeklődő szépkorút, valamint hozzátartozóikat is várják a bűnmegelőzési előadássorozat, fórum következő állomásaira. A legközelebbi ilyen rendezvény, tájékozódási lehetőség november 8-án 15 órától az Aranydaru Szállítómű Nyugdíjas Egyesületnél lesz, helyileg pedig a Római körúton a volt APEH iroda helyén működő Közösségi (Szolgáltató) Pontban. Az év hátralévő részében várható további időpontokat is rendszeresen közöljük lapunkban.

A Pentele Baráti Kör elnökeként a tagság nevében kijelenthetem: elítéljük a közelmúltban ismeretlen tettesek által végrehajtott brutális temetőrongálást. A Pentele Baráti Kör, a Pentelei Nyugdíjasklub és a Pentelei Civilszervezetek nevében aláírásokkal tiltakozzunk ezen vandál tettek ellen.

A pentelei kistemető védett kincse a településünknek. 1805-ben alapították és 2016-ig (211) év alatt nem történt olyan rongálás, kegyeletsértés, mint a mostani brutális bűncselekmény. Közeleg a Mindenszentek és a Halottak Napja, és szomorúan tapasztaltuk ezt a rendkívüli eseményt. Pillanatnyilag még nincs teljes kárfelmérés, de több mint 39 sírhelyet gyaláztak meg a bűnözők. Milyen tett vezérelte ezeket az embereket?

Tudjuk, hogy Palkovics Katalin, a kistemető jelenlegi vezetője a rendőrségen megtette a feljelentést. A rendőrség meg is kezdte a nyomozást a tettesek kilétének felderítésére. Megkérünk minden hivatalos szervet - polgármesteri hivatalt, rendőrséget, egyházat, sajtót - , hogy segítsenek nekünk mielőbb rendbe tenni a kistemetőt.

Mi, penteleiek felháborodottak vagyunk és mi is megteszünk mindent, hogy szeretteink, elődeink sírjai méltó állapotukba kerüljenek.

Tisztelettel és köszönettel:

Parádi György, Pentele Baráti Kör elnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!