Hírek

2013.10.09. 19:00

Lehessen mindenki önkéntes

A HÍD Dunaújváros és Környéke Egyesület az önkéntes törvényről, a témában indított projektjükről tart zárókonferenciát október 17-én.

Kőhalmi Kálmán

Az Önkéntes „HÍD” a Fiatalokért – Mindenki lehet önkéntes című projekt megvalósítására európai uniós támogatást (az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával) nyert az egyesület, a program tavaly november elején indult, és idén október végén fog befejeződni. Ennek keretében Dunaújvárosban és egyes környező településeken alpontokat hoztak létre, hogy segítsék az önkéntes munka megszervezését.

A kapcsolódó tudnivalókat több rendezvényen igyekezetek már átadni az érintetteknek, legutóbb például az önkormányzati klub által a környékbeli jegyzőknek, a középiskolák igazgatóinak szervezett találkozón szeptember közepén. Október 17-én egy konferencia keretében összegzik tapasztalatokat, az esemény csütörtökön 13 órakor kezdődik a Semmelweis utca 5.-ben lévő főiskolai kollégium Kék Szalonjában.

 

Az önkéntes törvény érinti azokat, akik nem találnak fizető állást, így kiesnének az ellátásból, nem részesülnének a foglalkoztatás-helyettesítő támogatásból. Ha harminc napot önkéntesként dolgoznak, jogosultak a támogatásra. Ahogy a középiskolások számára is előírja a törvény, hogy ötven órát önkéntesként kell dolgozniuk, hogy érettségit szerezhessenek. Azonban önkénteseket csak regisztrált fogadószervezet fogadhat, középiskolásokat, pedig együttműködő partnerek. Ez érhető is: az előző két követelmény teljesülését hitelesen kell tudniuk igazolni. Ugyanakkor egyéb szempontoknak is meg kell felelniük, hogy csak a munka- és egészségvédelmi szempontokat emeljük ki.

A szervezők Nagykarácsonyban: az önkéntes munka ismertetése (Fotó: amatőr felvétel)

 

Az, hogy ez a projekt térségünkben megvalósulhatott, számos itt élőnek szolgálja az érdekeit, és ezen megállapítással – a korábbi rendezvények tapasztalatai alapján – nem előzzük meg a zárókonferencia megállapításait.A projekt jelentőségét mutatja az is, hogy az október 17-ei zárókonferenciát dr. Galambos Dénes, a Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja nyitja meg. Ezt követően több környékbeli polgármester, illetve érintett intézményvezető ismerteti a program során szerzett tapasztalatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!