Hírek

2014.03.21. 15:50

A kereskedelmis lány 6. lett a versenyen

Dunaújváros - Messzire kellett utaznia Viktóriának, képletesen és valóságosan is, hogy versenyezzen helyesírásból.

Pekarek János

Szakácsnak készül Varga Krisztina Viktória, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Középiskola 9. osztályos diákja pedig lehet, hogy egy irodalmár rejtőzik benne. Vagy egy magyartanár.

A nem egészen tizenhat éves, csendes, szerény leányka ugyanis a napokban hatodik helyezést szerzett Gyulán, egy helyesírási versenyen...

Mégpedig nem is csak egy országos, hanem egyenesen a Kárpát-medence magyar anyanyelvű középiskolásainak kiírott versenyen! Amelynek névadója Implom József: gyulai tanár, nyelvész, helytörténész, iskola-, múzeum- és könyvtárigazgató, aki Gyulán született 1899-ben, ott dolgozott és ott is halt meg 1979-ben.

A történet úgy kerek, ha elmondjuk, hogy a helyesírási verseny a gyulai Erkel Ferenc Gimnáziumban zajlott. Ott, ahol Krisztina Viktória édesanyja is tanult és érettségizett, nem is olyan régen...

Azt, hogy az édesanya hogyan került Dunaújvárosba, ezúttal nem meséljük el: hosszú történet, és nem is ide tartozik. Az viszont igen, hogy Krisztina Viktória nagyrészt tőle származtatja elhivatottságát a szakácsművészet iránt. Mégpedig egészen kiskorától. Amikortól csak segíteni tudott a konyhában, ő mindig örömmel megtette.

Nem csoda hát, ha a könyveket, az olvasást (minden műfajban) szerető ifjú hölgy igen jó tanuló: hiszen azt tanulja, amit szeret. Egy négyes nála már kudarcnak számít...

A tél elején kezdték el a felkészülést a versenyre felkészítő tanárával, Körösztösné Právits Melindával, és bizony, sok délutánt töltöttek el tollbamondással. Lám, nem hiába! Gondoljuk meg: hatodik helyet szerezni egy ilyen versenyen, gimnazisták, szakközépiskolások között, szakiskolás létére!

Nem csoda, hogy Magyar András, a kereskedelmi iskola igazgatója egy Petőfi Sándor összes költeményeit tartalmazó ajándékkötettel fejezte ki elismerését és az intézmény háláját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!