Hírek

2016.04.21. 07:35

Lehetne-e városbéli szoborparkunk?!

Dunaújváros - Természetes, hogy a települések - lehetőségeikhez mérten - igyekeznek szebbé tenni utcáikat, tereiket. Ez foglalkoztatja ma Dunaújváros polgárait, városért dolgozó vezetőit, szakembereit is.

Pekarek János

Hogy mégis miképp veszem a bátorságot - én, a kívülálló - e témában a géphez ülni, azt egy régi rögeszmém újbóli megerősítésének köszönhetem. Néhány hete külföldi vendégemnek - mivel sok időt nem töltött Dunaújvárosban - kutyafuttában tudtam csak városunkat bemutatni. Gondoltam, elsétálunk a kórház mögé, onnan megnézzük a Duna-partot, és a teraszokon az acélszobrokat. Nos, a műalkotások odalent eltűntek . Azaz a hatalmasra nőtt fák, a növényzet takarásában láthatatlanul pihentek.

Tehát ez volt az a vízió!

És most következzék, amire többször is gondoltam már.

A Vasmű út - kis Vasmű út, és közte a park méreténél, jelentőségénél fogva akár az egyik legszebb magyar városközponti terület lehetne. (A házakról, a sok igénytelen üzletről, portálról most ne essék szó.)

Grafikusunk (2008-ban!) képben is továbbgondolta a leírtakat, a jövőbeni valóság persze (reméljük) ennél szebb lehet...

Érdemes lenne a Duna-partról, innen-onnan felhozni ebbe a parkba a kisebb-nagyobb, emberi fogyasztásra leginkább alkalmas vasszobrokat. (Nem a zenélőkre gondolok.) Elhelyezhetők lennének ebben a szép zöldövezetben, s akár az országban egyedülálló szabadtéri vasszobor-tárlatot is kialakíthatnánk. Közöttük gondozott sétányok, pergolák futórózsákkal, virágokkal, csobogókkal, kis szökőkutakkal (Kőszegen a főtéren öt működik), kovácsoltvas padokkal, hangulatos lámpákkal, és természetesen este kivilágított műalkotásokkal. Sokkal jobban szem előtt lennének ezek a szobrok itt, mint ahol most rejtőzködnek, s így minden, a városba érkező látogató is szinte beléjük botlana.

Arról már nem is beszélve: mi lenne ennél jobb cégére, logója, emblémája az acélvárosnak? Láthatóbb, elegánsabb helyen, a város szívében!

Ezeket a sorokat Jankó Árpád kollégám írta nyolc esztendővel ezelőtt, ugyanebben a lapban. Már akkor is zseniálisnak gondoltam az ötletet, s ez nem változott máig sem. Árpád elgondolása hitem szerint nem csak egyedivé, de - a Mukival egyetemben - szinte páratlanul érdekessé tenné a városközpont meghatározó utcáját, a Vasmű utat.

Az acélszobrokban megtestesülő szellemi, kulturális értékek, amelyek a város múltjának egy ritka szép epizódjához, a vasszobrászati alkotótáborokhoz kapcsolódnak, sokkal láthatóbbá válnának, sokkal közvetlenebb élményeket kínálnának a városlakóknak és az idelátogatóknak egyaránt.

Valljuk be: bármilyen szép is a partvédelmi rendszer arborétuma, nagyon kevesen ereszkedünk le oda -már csak azért sem, mert nagyon fölkapaszkodni onnan...

Úgy vélem, nincsenek megoldhatatlan nehézségek az elgondolás útjában. Érdemes lenne nekifogni a megvalósításának.

Állagmegóvás, finanszírozás

Aktuális témát feszegetnek szerzőink a fenti írásban. A Kortárs Művészeti Intézetben a közelmúltban búcsúzott a VAS/MŰ címmel jelentkező átfogó kiállítás, amely a közel 40 éve indult dunaújvárosi Acélszobrász Alkotótelep történetét kívánta bemutatni.

A tárlathoz számos programot kapcsoltak a szervezők. Ezek egyike volt a Keserue Zsolt dunaújvárosi származású képzőművész vezette beszélgetés, amelyen szóba került az alkotótelep létrejötte, jogosultsága, és a résztvevők hosszasan fejtegették: miért nem a város közterein állnak a szobrok. Később szóba kerültek: az állagmegóvás, ennek nehézségei, a finanszírozási gondok miértjei, valamint tágabb értelemben vett kulturális kérdések.

A jelenlegi helyzet: az önkormányzat másfél millió forinttal támogatta az alkotótelepen készül acélszobrok állagmegóvását.

Az alkotások feltehetően továbbra is a Duna-parton maradnak majd.

Az említett beszélgetés résztvevői kiemelték: jó lenne egy átfogó tervet készíteni arról, hogy a város miként őrizheti meg ezek értékeit.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!