Hírek

2017.06.12. 16:15

A Világörökség része lesz a hazai limes vonal - összehangolt cselekvésre van szükség

KULCS - A Világörökség része lesz hamarosan a római kori védműrendszer, a limes hazai szakasza. Mindez komoly turisztikai lehetőséget tartogat a térség kis- és középvállalkozói számára is.

Szabó Szabolcs

A hazai és nemzetközi téren is felértékelődhet a Duna mente, mint nemzetközileg is keresett turisztikai térség, hiszen várhatóan 2019-től a megkapja a Világörökség-címet a limes, a római kori védőrendszer magyarországi szakasza – kiegészülve a német és osztrák szakasszal –, mondta el előadásában Hirschberg Attila, a Limes Szövetség elnöke, aki a kulcsi szélerőmű konferenciatermében rendezett szakmai egyeztetésen szólalt fel. A találkozón egy szándéknyilatkozatot is aláírtak a Sajtkészítők Egyesületének vezetőivel.

 

- A magyarországi limes - római kori védműrendszer-Magyarország szakasza 417 kilométer hosszú, változatos és gyönyörű tájon fut keresztül, amely már önmagában is turistacsalogató, ám meglévő vonzereje a Duna menti élménylánc egységes kínálatába integrálva a sokszorosára növelhető. A limes mentén található erődök láncolata, az ókori települések romjai megfelelő kiépítéssel, látványparkokkal, múzeumi bemutatókkal és egyéb kiegészítő kulturális attrakciókkal, programokkal a turisták százezrei számára lehet vonzó úti cél. A magyarországi limesszakasz várhatóan 2019-ben a Világörökség része lesz. Hazai és nemzetközi példák is azt bizonyítják, hogy a cím és rang nagyon komoly turisztikai hajtóerőt jelent. A kérdés az, hogy képesek leszünk-e élni e fantasztikus lehetőséggel. Ha igen, akkor az komoly gazdasági fejlődést is jelenthet a térség egésze számára - mondta el Hirschberg Attila, a Limes szövetség ügyvezető elnöke, aki hosszú évek óta azon fáradozik, hogy összekapcsolja és közös, összehangolt cselekvésre késztesse a limes szakasz mentén található településeket. A szakember számos statisztikával és ábrával támasztotta alá várakozásait. Az általa bemutatott tervek szerint az említett élményláncba komoly szerepet kaphat majd Dunaújváros és a környező kistelepülések, így Kulcs is. Hirschberg hozzátette, sajnos jelenleg nem állunk jól az előkészületekkel, ám még nem késő elkezdeni az összefogáson alapuló munkát.

Jobb Gyula polgármester a szakmai találkozón részletezte, hogy Kulcson milyen további turisztikai fejlesztésekről gondolkodnak, és ezek minként is csatlakozhatnak az országos turisztikai tervekhez. Ennek egyik szelete lehet a helyben és a térségben élő kézműves sajtokat készítő kisvállalkozók bevonása, hiszen a remélhetően ide érkező vendégeknek meg kell mutatni a helyi gasztronómiai értékeket is. Ehhez kapcsolódóan Kovács László, a Sajtkészítők Egyesületének elnöke mutatta be a szervezet munkáját, a sajtkészítők terveit, amelyben kiemelt szerepet kaphat a Magyar Sajtút Hálózat is. Ehhez kívánnak kapcsolódni Kulcson is, ahol a helyi termelő termékei várják majd a turistákat és a sajtkészítés iránt érdeklődőket. A találkozón számos kérdésről tárgyaltak a résztvevők, így szóba kerültek a kézműves termékek piacra jutásának nehézségei, a már korábban említett összahangolt cselekvés akadályai. Az egyeztetés a Limes Szövetség és a Sajtkészítők Egyesületének együttműködési szándéknyilatkozatának aláírásával zárult a kulcsi szélerőmű előadótermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!