Hírek

2013.10.24. 14:50

Lesz egy szép park...

Dunaújváros - Megszépül a mozi melletti park, új fák, gondozott bokrok lesznek ott - s tán sok gondos polgár...

Pekarek János

Sejtéseink valóra váltak. Ha nem is százan, de féltucatnyian telefonáltak a szerkesztőségbe, hogy kivágják a fákat a Kőműves utcában: mentsük meg őket!

Jelentem, megmenteni nem tudjuk ezeket a negyven, ötven, talán hatvanéves fákat - de nem is szükséges!

Ezeket az elöregedett, csúcsaikon vagy teljes koronájukban elszáradt, kipusztult fákat ugyanis a DVG Zrt. Parkfenntartási és Erdészeti Ágazatának munkásai vágják ki, a polgármesteri hivatal munkatársaival egyeztetve, egy parkfelújítási terv keretében.

Rendes Gyula, a DVG Zrt. erdészetének favágója egy Kőműves utcai öreg fának már csak a tönkjével látható csütörtöki felvételünkön (Fotó: Ady Géza)

Szabó László, a városüzemeltetés zöldterületi igazgatási ügyintézője azt mondta a helyszínen a DH-nak:

- Arra törekszünk, hogy ez a mozi és a posta közé szorult kis park, amelyből az elmúlt években valóságos dzsumbuj lett, egy elhanyagolt, gazos, hajléktalanok használta, szemetes övezet, ismét kulturált, szép képet mutasson!

Mi tagadás, ehhez valóban sok munkára van szükség.

Csütörtökön délelőtt például kivágták a Kőműves utca és az onnan a Devecseri köz felé vezető utcácska sarkán álló, teljesen elpusztult, közel hatvan éves hegyi juhart. Szívszakasztó látvány volt, de szükséges munka. Levágták az utcácska másik sarkán álló kőris elszáradt ágait is, de ez a fa még menthető maradt.

Emellett a bokrokat, sövényeket is visszametszik a kertészet szakemberei, kitakarítják az ágyásokat (rengeteg bennük a szemét!), majd új fákat és cserjéket ültetnek oda, ahol ez szükséges.

Érdeklődők a faaprító gép mellett: Szabó Sörös Zsuzsanna Lillával és Lottival

Szinte már mondanunk sem kell, hogy a legutóbbi városi hagyomány szerint az új fák vidékünkön őshonos fajtákból kerülnek majd ki: kőrisből, juharból, tölgyből, hársból ültetnek ide. (Csak remélni tudjuk, hogy az újdonatúj fácskák ugyancsak megélnek majd legalább hatvan évet s nem lesznek már egy-két évvel ültetésük után vandálok áldozatai...)

A munka ezekben a hetekben zajlik, a megújult parkra való vigyázás viszont évekig, évtizedekig tartó feladatunk lesz.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!