Hírek

2014.10.12. 17:05

Tökfesztivál: utóhang

Rácalmás – A fesztivál színhelyén, a Jankovich-kúriában értékelték a szeptemberi Tökfesztivált: rentábilis lett!

Pekarek János

Külön sátrat kellett felállítani a kúria udvarán, hogy elférjen az éppen idén húsz esztendős Rácalmási Várvédő és Szépítő Egyesület számban és becsületben igen tekintélyes tagsága. Az összejövetel oka pedig az idei Tökfesztivál értékelése volt. Nem árulunk zsákbamacskát, nem is lehetne, mivel a kisváros és a környék lakosságának jó része személyes tapasztalatokkal rendelkezik a fesztiválról: a rendezvény sikeres volt! Anyagilag is, ami manapság mindenképpen kockázatosabb, mint jó műsort szervezni. Ugyanakkor a műsor is nagy elismerést aratott. Rendbontás, baleset nem történt, viszont minden résztvevő, sőt, a szervezők, lebonyolítók is jól érezték magukat.

A húszéves városszépítő egyesület tagsága büszkén összegezte az idei Tökfesztivál eredményeit

Nem is csoda, hogy még a szervezők, rendezők is jól érezték magukat, hiszen (ahogyan azt a Városvédő Egyesület elnöke, Bodnár Sándor elmondta) különösen nagy visszhangot keltett, hogy a fesztivált megnyitották a külföldi résztvevők előtt is. Így például fellépett a Boney M-együttes, még élő két alapító tagjával.

Az első felmérések alapján legalább 20 214 (húszezer-kettőszáztizennégy!) látogatója volt a háromnapos fesztiválnak: legalábbis ennyi belépőként használt karszalag kelt el. Ráadásul még 612 rácalmási is megvásárolta a háromnapos belépőt. Naponta 220 embert láttak vendégül étellel: ők voltak a fellépők, illetve a lebonyolítók. A vendéglátáshoz a pálhalmai Agrospeciál Kft. ajánlott fel két disznót: köszönik!

Ami a tököt illeti: 1100 saját termesztésű tököt használtak fel, s ezenkívül Dunaföldvárról vettek még 11 500 darabot: mind elfogyott! (Igaz, szombaton és vasárnap például igen sok tök egy szomszédos településen tűnt fel...)

De a tök csak dekoráció volt. A lényeg a műsorban rejlett, valamint a vásárban és a népszórakoztatásban. Bodnár szerint ugyan változtatni kell majd a meghívott árusok névsorán, sokat már unnak a vendégek, de lehet, hogy később meg hiányolnák őket...

A következő évi Tökfesztiválig szeretnék bővíteni a Jankovich-kúria udvarát, hogy több hely legyen a látogatóknak. Lejár ugyanis az örökségvédelmi kötelezettség, hozzányúlhatnak a területhez.

A pénzügyek is jól végződtek. Jóllehet sok számla még nem érkezett meg, azért a nagyobb összegeket már kifizették. Annyi biztos, hogy a fesztivál nem volt veszteséges! Nem is lehetett, hiszen az első számvetések alapján az összbevétel 27 millióra forintra rúgott (támogatásokkal együtt), míg a kiadások 17 millióra. Az egyesület számláján mindent beleszámítva jelenleg 17 millió forint van vagyis a jövő évi Almavirág és Tökfesztiválok nyugodtan kezdődhetnek, ami az anyagi szempontokat illeti.

A végső összegzés úgy szólt Bodnár Sándor részéről: Rácalmás bekerült Magyarország történetébe. Leszünk olyan híresek, mint a csabai kolbászfesztivál! jelentette ki a városvédők elnöke.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!