Hírek

2016.10.09. 18:50

Leszüretelték a bíró szőlejét - Zenés-táncos szüreti felvonulás Kulcson

Kulcs - Szüreti felvonulásra és bálra invitálták a kulcsiakat szombaton. Gyűltek is a népek a Kalóz elé szépen.

Balla Tibor

Nem mindennapi látvány tárulhatott a szeme elé annak, ki szombaton délben Kulcs község sportpályája mellett hajtott be a településre. Tarka kép fogadta az arra járót. Mindenféle népviseletbe öltözött emberek beszélgettek egymással, jól megfért a rakott szoknya és a sörösdoboz, karikás ostor és energiaital egymás mellett. Az asszonyokon, lányokon piros csizma, a legényeken mellény és kalap. A teherautók platója kidíszítve, rajtuk a padok már várták a vonulókat. Távolabb árvalányhajjal díszített kalap látszik, amott meg csikós ül a bakon karikással a nyakában. A fonott sörényű lovon piros szoknyás lányka csücsül.

A rácalmási Barina Táncegyüttes vezetői is ropták a táncot

Aztán a hosszas, jókedélyű várakozás után a kisbíró kihirdette az úr 2016-os évében, hogy a lányok és a fiúk a szőlőt idén is mind leszedték, a fürtöket a bíró présházába bevitték. Ezért bíró urunk estére mindenkit elvár a szüreti bálba. Ott bíró urunknak az összes lányt vinnie kell a táncba. A bál csak este lesz. Előbb a faluban kell felvonulni. Minden vendéglátónál annak hívójára áldomást kell inni. Bíró urunk vezényletével táncolni kell a házaknál. Aztán a pálinkáért és borért sorban állni az asztalnál. A bíró urunkat és a felvonulókat pandúrok is kísérik: a vonulót bántódás nem éri, úgy tudom, azt ígérik. Az ünneplők között cigányok is vonulnak szépen, a nézelődők képét korommal kikenik mindenképpen. ...Ha a pálesz jól van fokolva, akkor szakad majd a kerítés.

A fiúk és a lányok a teherautó platóján jártak házról házra Fotó: Ady Géza

Az indító tánc igencsak impozáns, fiúk, lányok, párok, aprók és idősek járják lebilincselően. Nem is csoda, hisz felfedezni ismerős arcokat a rácalmási Barina Táncegyüttesből, még a vezetők, Bocsi Nóra és Molnár István Dániel is ott ropják velük. Aztán a sor muzsikaszóra megindul a házakhoz, hogy ismétlődjék mindez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!