Hírek

2015.05.14. 16:02

Letették az esküt a bírósági ülnökök

Dunaújváros - Letették az esküt azok, akik a közgyűlés döntése alapján ülnökként segítik a bíróságok munkáját a jövőben.

Körmendi Erzsébet

Cserna Gábor polgármester köszöntötte az ülnökök ünnepélyes eskütételén Müllerné dr. Hradszky Erzsébetet, a Székesfehérvári Törvényszék elnökhelyettesét, Gregorichné dr. Ősi Mártát, a Dunaújvárosi Járásbíróság elnökét és Szűcs Pétert, a járásbíróság elnökhelyettesét. Dunaújváros közgyűlése a Székesfehérvári Törvényszékre öt törvényszéki ülnököt, egy pedagógus ülnököt, a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra 10, a Dunaújvárosi Járásbíróságra 20 ülnököt és 10 pedagógus ülnököt választott meg. Ők tették le az esküt csütörtökön a városházán.

Godó Erzsébet vette át a megbízólevelét Cserna Gábortól
Fotó: Zsedrovits Enikő

Szűcs Péter elmondta, hogy az ülnököknek elsősorban a büntető ügyekben lesz szerepük: egy bíró és két ülnök dönt azokban az ügyekben, amelyekben a törvény nyolc évi vagy súlyosabb szabadságvesztést rendel el. A pedagógus ülnökök a fiatalkorúak tárgyalásain vesznek részt. A bíró hivatásosként, az ülnök a társadalmi értékek, a polgárok képviseletében látja el feladatát, így a bíróság jogi és társadalmi összhang mellett ítélkezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!