Hírek

2016.03.10. 17:38

Felhívták a figyelmet a vesék létfontosságú szerepére

Dunaújváros - Minden év márciusának második csütörtökje a vese világnapja. Ebből az alkalomból tartottak nyílt napot a kórházban csütörtökön.

Körmendi Erzsébet

Dr. Halmai Richárd, a helyi kórházban működő 13-as számú dialízis központ orvos igazgatója köszöntötte a résztvevőket a zsúfolásig megtelt auditóriumban, örült annak, hogy ennyire sokan érdeklődtek a téma iránt. Bevezetőjében felhívta a figyelmet a vesék létfontosságú szerepére és arra, milyen sokat tehetünk, hogy megelőzzük a vesebetegségek, a veseelégtelenség, valamint a társuló szövődmények kialakulását, a betegségek súlyosbodását. A vesék egészsége megfelelő folyadékbevitellel, és a korán elkezdett tudatos életvitellel megóvható. Az ételek sótartalmának csökkentése lényeges. A krónikus vesebetegség kialakulásának hátterében leggyakrabban olyan népbetegségek állnak, mint a cukorbetegség és a magas vérnyomás, valamint ezek együttese. Kialakulásának kockázatát tovább növelheti a túlsúly, a dohányzás, a nem megfelelő folyadékfogyasztás és a gyógyszerek meggondolatlan mértékű szedése.

Dr. Halmai Richárd ajánlotta a résztvevők figyelmébe a vese világnapi előadásokat

Az orvos igazgató mindenkinek a figyelmébe ajánlotta a programot, amelyet a dialízis központtal együttműködő nefrológia szakrendelésen és a diabetológián dolgozó kollégákkal közösen állítottak össze. A szakmai előadáson szó volt a vesegondozás előnyeiről, a vesepótló kezelések típusairól, a választási lehetőségekről, mert ahogyan Halmai Richárd fogalmazott, a vese életfontosságú szerv, de ma már léteznek kiutak, a transzplantáció, a hasűri kezelés, a hemodialízis.

Az előadások után kötetlen beszélgetéssel folytatódott a világnapi program, transzplantált, peritoneális és hemodializált betegek, valamint szakemberek (nővérek, orvosok) részvételével.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!