Hírek

2016.06.27. 18:00

Segítőket keresünk, akik részt vennének a kupakgyűjtésben egy 3 éves beteg kislány javára

Dunaújváros - Segíteni mindig lehet - és mindig van kin. Ezúttal egy hároméves kislány gyógyításáról van szó.

Pekarek János

Nem fogyunk ki a segítségből - és a segítségre szorulókból. Ezúttal egy internetes közösségi oldalon találtunk olyan esetre, ami szerintünk megérdemli a dunaújvárosiak figyelmét.

A huszonegy éves Kovács Viktória egyedül neveli kislányát, Leticiát, aki 2013 februárjában a terhesség 27. hetében, mindössze 1090 grammal. A gyerek egy cisztaképződménnyel az agyán született, ami ezután felszívódott. Vérszegénysége is volt, kétszer kapott vért, vércserében részesült. Kétszer operálták a szemét, mivel ideghártyája nem fejlődött ki, megvakult volna.

Leticia most hároméves és négy hónapos: rendszeresen úgynevezett Dévény-tornára kell járnia

Sok más baj mellett öt hónapos korában kiderült róla, hogy izomtónus-eloszlási zavara is van, ami akadályozza mozgásában. E betegség miatt nagyon feszesek az izmok a kislány végtagjaiban. Féléves lett Leticia, amikor édesanyja elvitte úszásra, majd gyógytornára: de a gyerek mozgása még mindig nem kezdett el rendesen fejlődni. Konduktorhoz, azaz olyan pedagógushoz és gyógyítóhoz is jártak, aki mozgássérültek fejlesztését és nevelését végzi. Ez használt, de csak keveset, írja az édesanya, aki végül rátalált az úgynevezett Dévény-tornára. (E módszer lényege, hogy az inak, izmok és idegvégződések speciális, erős masszírozáshoz hasonló technikával ingerelhetők, aminek következtében az agy közvetlenül stimulálódik.) A Dévény-módszerrel már nagyon sokat fejlődött Leticia, ám járni még mindig nem tud. Minél többször kellene elmennie erre a tornára, mert a gyerek ötéves koráig fejleszthető ezzel a módszerrel. Márpedig szellemi fejlődése is mozgásával összhangban javulna.

Viktória a gyerek nevelésében csak szüleire számíthat. Anyagilag nem engedhetik meg maguknak, hogy heti egy alkalomnál többször felkeressék a Dévény-módszert alkalmazó gyógyítót.

Segítséget kér tehát Viktória, hogy a most hároméves és négy hónapos kislánya legyőzhesse a betegséget.

Ismerősei már elkezdtek műanyag kupakokat gyűjteni számára: ezzel is segíthet neki az, aki támogatná küzdelmében, hiszen a műanyag palackok kupakját a feldolgozó üzemekben pénzre lehet váltani. A kupakok a Derkovits u. 8 szám alatti lottózóban és a Köztársaság u. 8 szám alatti IMP papírboltban leadhatóak.

Egyelőre olyan segítőket keresünk, akik részt vennének a kupakgyűjtésben. Valamint olyanokat, akik a tárolásban és a szállításban tudnának segíteni.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!