Hírek

2016.07.01. 14:50

Rengeteg olvasónk jelentkezett Leticia megsegítésére

Dunaújváros - Ezúttal sem csalódtunk olvasóink jóérzésében és segítőkészségében: rengetegen jelentkeztek!

Pekarek János

Ez a második írásunk Leticiáról: arról az alig hároméves kislányról, aki 1090 grammal született, már az csoda, hogy életben maradt, még ha a szülés után kevéssel súlyos agyvérzést kapott is. (Az első írásunk: itt).

Sajtószempontból nézve tehát majdnem teljesen friss a történet - máris nagyon sokan jelentkeztek azonban, hogy segítenének a pillanatnyilag meglehetősen rossz kilátásokkal rendelkezőkislánynak és családjának.

Egyáltalán: ebben a történetben, úgy látjuk, hogy rendkívüli sebességgel változnak a dolgok!

Varázslatos szemek: a hároméves és négyhónapos Móna Jázmin Leticia édesanyjával, Kovács Viktóriával Béke városrészi otthonában. A kislány őssejt-beültetést kaphatna hamarosan

Móna Jázmin Letícia, ez a varázslatosan szép kisbaba fogantatása után 27 héttel jött a világra, hat és fél hónapra, alig egy kilósan. S mintha ez a döbbenetes adat még nem lenne elég: kevéssel születése után súlyos, harmadik fokozatú agyvérzést is kapott. Az első és a második fokozatú traumát még kinőhetik a babák - Letícia azonban az orvosok szerint egész életében hordozni fogja ennek a csapásnak a nyomait.

Édesanyja, a most huszonegy éves Kovács Viktória azonban nem adja fel a küzdelmet: dacára az eléggé elkeserítő kilátásoknak, úgy döntött, hogy kislányának megad minden fejlődési lehetőséget, amit csak lehet.

Ahogyan keddi cikkünkben is jeleztük, végigjárta vele a különböző fejlesztő tornákat, míg kikötött a Dévény-módszernél. Ez különösen sokat jelentett a gyereknek. Azonban elég drágának bizonyult: internetes közösségi oldalán erre kért segítséget.

Ám az élet halad: a Dévény-módszert ingyenessé teszi az állam. S jelentkezett két jótékonysági alapítvány is Viktóriánál. A Kosztyu Ádám alapítvány, és a Lélekgyógyító alapítvány. (Nem állítjuk, hogy cikkünk miatt, csak leszögezzük a jelentkezés tényét.)

Viktória így értesült arról, hogy egy bécsi professzor őssejt-beültetéssel sokat javíthatna Letícia állapotán. A műtét során a gyerek medencecsontjából vett őssejteket a gerincvelőbe juttatják. Teljesen egészséges soha nem lesz a kislány, de nem mindegy, hogy beszéd- és járásképtelenül tölti napjait, vagy munkát is vállalhat majd egyszer... Csakhogy a műtét 3,8 millió forintba kerül.

Viktória kereskedelmi eladónak tanult, amikor teherbe esett: a kislány apjával együtt akarták a gyereket, a családot - ám nem illettek össze. A gyereket egyedül, azaz szülei segítségével neveli a lány, aki otthagyta az iskolát - amit egyszer majd folytatni akar, ha lesz idő, energia.

Most azonban Letíciára koncentrál, családja teljes támogatásával. Édesanyja takarítani jár, édesapja bádogos szakmunkás, nővére betanított munkás egy fehérvári gyárban. Öten élnek egy másfél szobás Béke városrészi panellakásban: a negyedik emeletről még a közlekedés is nehéz a magatehetetlen kislánnyal.

Letícia elbűvölő gyermek, betegsége ellenére is. Megérdemli a segítséget a minél teljesebb élethez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!