Hírek

2016.11.30. 20:35

Levelek egy pénteki napról

Dunaújváros - Anyagi és morális károk, közfeladatok sérelme, ügyintézés. Lehet, hogy lesz áramszünet a belvárosban december 9-én, de lehet, hogy nem: még nem dőlt el.

Pekarek János

Érdekes levél jutott el szerkesztőségünkbe: több tucatnyi helyi cég képviselője írta, és egy tervezett áramszünetre panaszkodnak benne.

A cégek mind a dunaújvárosi belvárosban működnek. Olyanok vannak köztük, mint a posta, két bank, az ügyészség, a földhivatal, az irodaházban dolgozó vállalkozások, a UPC, a Digi, az Invitel, a Corner.

Ezeket érintené ugyanis az E.ON Hungária Zrt. által jóelőre bejelentett, december 9-re, jövő péntekre vonatkozó áramszünet, amely reggel nyolctól délután négy óráig tartana a tervek szerint.

Vagyis: épp dologidőben!

A jövő péntekre tervezett áramszünet sok más mellett érintené a dunaújvárosi főpostát is
Fotó: Zsedrovits Enikő

Az érintett cégek cseppet sem kímélik az áramszolgáltatót ebben az ügyben. Azt írják, hogy az E.ON ezzel a lépésével jelentős gazdasági kárt okoz, pótolhatatlan bevételkiesés a következménye. Munkanapon lehetetleníti el fontos létesítmények, intézmények életét. Az érintett cégeknél legalább ezer ember dolgozik, fontos közfeladatokat látnak el, ezek nagy része nem halasztható.

A gazdasági károkon túl morális károkat is okozna a tervezett áramszünet, mivel a becslések szerint öt-tízezer ember napi teendőjét nem tudná elintézni.

Ezért azt kérték az E.ON-tól, hogy tegyék egy nappal későbbre, szombatra, vagy pedig munkaidőn kívülre, éjszakára a szerelési munkálatokat.

Megkerestük az E.ON szóvivőjét, Varga Ivettet, aki már sokszor segített lapunknak tájékozódni bonyolult ügyekben.

Azt a választ kaptuk tőle, hogy hozzájuk is érkezett megkeresés az ügyben érintett cégek részéről. Szombatra azonban nem halaszthatják a munkát, mivel adventi időszakról van szó: lakossági ügyfeleiknek okoznának ezzel kellemetlenségeket. Éjszaka sem végezhetik el a munkát: ugyanis veszélyes beavatkozásokról van szó, ezt csak jó látási viszonyok közt végezhetik.

Ám ajánlottak három alternatívát. December 9-én félórás oda- és visszatéréses áramszünetekkel tudják megoldani a transzformátor-szerelést, más, szomszédos trafóállomásokról. Ez ideiglenes állapotokkal járna, más ügyfeleket is zavarna és nem jelentene üzemszünet nélküli áttérést. Vagy: választhatnak aggregátoros üzemet, saját hatáskörben, de ez sem lehetséges üzemszünet nélkül. Vagy: nevezzenek meg egy olyan nyolcórás időtartamot 2017-ben, amely számukra elfogadható lesz.

A munkára egyébként az egyik érintett, a Corner Trade Kft. teljesítménynövelés miatti kérésére van szükség.

A munkát a kivitelező első ütemben az ügyfelek zavartatása nélkül tudta megvalósítani: kiépített egy földkábelt és egy kommunális elosztó szekrényt, november 5-én, 7-én és 8-án.

A fennmaradó munka csak és kizárólag feszültségmentes állapotban valósítható meg a technológiai és munkavédelmi előírások miatt: ez a meglévő transzformátornak egy nagyobb teljesítményű berendezésre cserélését jelenti.

Az áramszünet előkészítésekor a rendelkezések szerint jártak el, hangsúlyozza az E.ON, de nyitottak az egyeztetésre vagy halasztásra. Még várják a választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!