Hírek

2014.11.10. 16:05

Libák versenyeztek a pincesoron

Dunaföldvár - Ahogy hangos libagágogás árulta el Mártont, Savaria szülöttét, az alázatos misszionáriust, amikor püspökké szentelése elől menekülve elbújt az állatok közé, így árulkodott a libák hangja a dunaföldvári Rókus pincék között megtartott vidám Márton-napi rendezvényről.

L. Mészáros Irma

Szombaton - egy kicsit megelőzve a naptárt - a helyiek folytatták az ősi hagyományt, amely szerint Márton-nap a téli évnegyed kezdő napja, amikor nagy eszem-iszomot rendeznek, asztalra teszik az újbort, s fenékig ürítik a poharakat, hogy a következő esztendőre is jó termés legyen. A földváriak mindent megtettek e cél érdekében.

A Rókus kápolna előtt a Szent Rókus Borlovagrend ünnepi díszbe öltözött lovagjainak és az adonyi, akasztói, badacsonytomaji, kecskeméti és velencei vendégborászoknak a jelenlétében Petkó Tamás katolikus plébános megáldotta az új borokat. Majd a pincék között felállított alkalmi sátorszínpadon kezdődött a Kárikittyom Anticeleb Orchestra vidám koncertje, amely nagy sikert aratott furcsa, egyedi hangszereken játszott hangulatos számaival.

Két ifjú versenyző, Jankó Márk (balra) és Kiss Domán irányítja szárnyas jószágait az egyik futamban

Közben a gyermekek és a gyermeklelkű felnőttek keze is ritmusra járt, ugyanis kézműves foglalkozáson vehettek részt. Szabó Szabolcsné Betti irányításával sokan készítettek ablakdíszként falevélfűzért papírból, ajtódísznek  hosszúnyakú libát és természetesen az esti felvonuláshoz lámpást is.

Az idei rendezvény meglepetésprogramja a Hová bújtál, Márton? elnevezésű tréfás kalandjáték volt. Merthogy a legenda szerint Márton elbújt, de hogy hová, azt érdekes feladatok teljesítése során kellett megtalálniuk a vállalkozó gyerekeknek. Csaknem negyvenen járták végig az öt állomásból álló terepet. Hol a jóslásra alkalmas libacsontokat kellett kiválogatniuk a többi szárnyasé közül, hol gyógynövényeket kellett felismerniük, illetve Szent Márton életéhez kapcsolódó kirakós és egyéb ügyességi feladatot kellett teljesíteniük ahhoz, hogy eljussanak Szent Márton rejtekhelyére. Márton papot egy földvári druszája, Cziger Márton alakította. A program ötletgazdája Fafkáné Simon Ildikó volt, a kivitelezésben kollégáin kívül a közösségi szolgálatban részt vevő gimnazisták segítették. Majd eljött a várva várt perc: a depóban addig izgatottan várakozó libák felsorakoztak a rajtvonalnál. Az idei versenyzők Sudár Márton, Jankó Árpád és Jákli Sándor versenyistállójából kerültek ki, hajtóik gyermekek voltak. A kijelölt pályát sokan állták körbe, kiáltásokkal, rigmusokkal biztatgatták a résztvevőket. Az idei libafuttató versenyt a négyéves Juhász Anna nyerte, jutalma egy szép liba ajtókitámasztónak, amelyet a dunaföldvári foltvarrók készítettek.

A győztes, a négyéves Juhász Anna édesapjával és a libával

A dunaföldvári Márton-napi rendezvényt, amelyen körülbelül három-négyszázan lehettek lampionos felvonulás zárta. Mendi Feri (Csicsó) hegedűmuzsikájára vonultak végig a pincesoron gyerekek, szülők. A jó hangulathoz hozzájárultak a finom borok is. Ki hidegen, ki forralt formában fogyasztotta. Ugyanis a Kertbarátklub tagjai az ízletes, s az alkalomhoz illően sokszor tréfás formájú sütemények, valamint a libatöpörtyű, a lilahagymás libazsíros kenyér mellé meleg italokat is kínáltak.

Kár, hogy a negyven pincésgazda közül csak heten gondolták úgy, hogy pincéjük megnyitásával hozzájárulhatnának egy remek városi programhoz.

 

 

 

 

 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!