Hírek

2014.01.09. 19:00

Lipics készletéből

Dunaújváros - Lipics Vilmos alkotásai kereken egy hónapja láthatók az Art Café-ban. Egy halasztót tárlatnyitányról.

Szabó Szabolcs

A kicsit messziről indítunk. Az mindig is tudható volt, hogy egy több százmilliós kincsesbánya van a Kortárs Művészeti Intézet pincéjében. Jó hír, hogy e kincskészlet nincs sem elásva, sem eltitkolva. Pár esztendeje a képzőművészeti lektorátus jeles képviselői úgy 200-250 milliósra saccolták a gyűjtemény érétket, amely azóta nem csökkent, hanem...

E kincses pincében számos remek alkotás található Lipics Vilmos helyi alkotótól, akit bizonyára nem kell bemutatni a tárlatlátogató közönségnek. Ha mégis, akkor csak annyit jegyeznénk meg, hogy Lipics munkássága minőségi és őszinte, sőt élvezhető is.

Lipics Vilmos alkotó és a két műértő-rendező Zsinka Gabriella és Fehérvári Tamás

E sorok írója több mint rendszeres látogatója a Kortárs Művészeti Intézetének Art Café kultúrpresszójának, amelyet a mögöttünk hagyott év decemberében újítottak föl. Aztán jött a nagy Lipicsötlet. Mert: Lipics Vilmosnak 2004 óta nem volt önálló kiállítása akkor azon a szépemlékű Éjszakai átszállón Keserue Zsolt és Várnai Gyula mutatta be őt egy sajátos, mű-, használati- és talált tárgyakat vegyítő tárlat keretében. Az Art Café 2013 december 9-én reggel nyitott ki felújított, kicsinosított belsővel a falain pedig Lipics-festményekkel. Az itt látható nyolc mű nem az említett Átszálló óta eltelt évtizedben készült alkotások legmarkánsabb válogatása bár nem egy közülük díjat nyert a városi vagy megyei tárlatokon. Ezeket a festményeket inkább a véletlen (továbbá a lustaság, feledékenység, hovatovább a pénztelenség...) tette műtárgyegyüttessé de csak abban a pillanatban, amikor a Kortárs Művészeti Intézet raktárában tárolt, elszállításra váró képek felkerültek a pincéből, és megtalálták a helyüket a kávézóban.

Műveivel tehát a Kortárs Művészeti Intézet és az Art Café látogatói, vendégei arcára éppen egy hónapja csal mosolyt Lipics Vilmos éppen itt az idő, hogy ezért köszönetet mondjunk neki. Mindezt pár lelkes barát és műértő meg is tette csütörtökön este az Art-ban. Aki pedig lemaradt, az bánhatja, mert kihagyta az újévi Medevegy-féle tócsni köszöntőt is. Folytassa, Lipics!

Lipics Vimos 10 éve jelentkezett kiállítással a Kortársban, anno a 2004-es Éjszakai átszállón. Akkor Nyulasi Zsolt újságíró indította útjára a tárlatot. A megnyitón elhangzottakból idézünk: Nagyon-nagyon örülök ennek a kiállításnak, és kérem, nézzék meg a Lipics-képeket, nézzék meg a Lipics-ház ereklyéit Várnai Gyula összeállításában és nézzék meg a filmet, amelyet Keserue Zsolt készített és gondoljanak a szabadságra kicsit, ha kérhetem! Az üzenet ma is helytálló.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!