Hírek

2014.07.06. 17:40

Lisztérzékenyek országos találkozója a Duna-parton

Dunaújváros – Nem népbetegség, de sokakat érint a lisztérzékenység. Tanácsok, receptek, lelki útravaló...

Szabó Szabolcs

„Kis pluszmunka, nagy pluszköltség” – így írta le a lisztérzékenyek mindennapjait a Dunaújvárosi Hírlap munkatársának Schummel Judit főszervező, az e betegséggel küzdők Dunaújvárosban rendezett országos találkozóján.

– Röviden és tömören, aki e betegséggel szembesül, annak át kell alakítani életmódját. Tudatosan figyelni kell a táplálkozására, és nem pusztán arra, hogy nem ehet búzalisztből kenyeret. Mondok egy példát: ha egy lisztérzékeny betér egy közértbe joghurtért, alaposan résen kell lennie, hiszen nem mindegy, milyen terméket is választ. Egy kilónyi gluténmentes liszt 800-1600 forintba kerül, tehát meg kell gondolni mit és mikor vásárolunk – tette hozzá a főszervező, aki a helyi csoport munkájáról is beszélt.

– Ezek a találkozók egyrészt lelki támaszt nyújtanak, másrészt számos hasznos információval szolgálnak. A dunaújvárosi Munkásművelődési Központban a helyi lisztérzékenyek csoportja rendszeresen tart foglalkozásokat, találkozókat. Az e betegséggel küzdök itt minden fontos információt megkaphatnak. Sajnos, esetünkben elég egyszer hibázni. Hiába tartja valaki a diétát egy-másfél éven keresztül, akár egy kifli elfogyasztása is káros lehet. Önfegyelem és kitartás, erre van leginkább szükség – tette hozzá a főszevező.

Schummel Judit, az országos találkozó főszervezője


A vasárnapi találkozóra az ország számos pontjáról érkeztek vendégek és mind elismerősen szóltak a helyi közösség tevékenységéről.Schummel Judit lapunknak elmondta, Dunaújvárosban és környékén jelenleg közel száz lisztérzékeny beteggel tartják a kapcsolatot, ám a valós szám ennek a másfél-kétszerese. A vasárnapi összejövetelen az érintetteket és családtagjaikat számos program várta. A speciális sütés-főzés bemutatók mellett szellemi vetélkedőre is csábították a megjelenteket. A kínálatból természetesen nem hiányozhattak a sportprogramok sem, így a foci, a tollas és az asztali tenisz mellett a sárkányhajózást is kipróbálhatták az érdeklődők, a kímélő ételremekek kóstolása mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!