Hírek

2015.02.08. 14:40

Lóhátról vigyáz a rendre

Dunaújváros - Közel hetven polgárőr áldozta hétvégéjét lovas ismeretek megszerzésére szombaton és vasárnap.

Pekarek János

Több mint hatszáz lovas polgárőr van Magyarországon, tudtuk meg Dénes Pétertől, az Országos Polgárőr Szövetség Lovas Tagozatának alelnökétől. Mégpedig a dunaújvárosi Rudas középiskola kollégiumában, ahol szombaton és vasárnap rendes évi továbbképzését rendezte e tagozat. Mintegy hetven polgárőr vett részt a felkészítésen, amely komoly elméleti tesztvizsgával zárult, a lovak evolúciójáról, fontosabb fajtáiról, a tenyésztési alapismeretekről, anatómiájáról, állategészségügyi alapokról, lovas polgárőri ismeretekről, balesetvédelemről, tartástechnológiáról, lovas felszerelésekről és takarmányozásról szóló előadások után.

Természetesen lesz gyakorlati vizsga is azt azonban majd kisebb csoportokban rendezik meg, hogy a jelentkezőknek ne kelljen sokat utaztatniuk a lovakat. Az elméleti felkészítésen 16 településről jöttek az önkéntesek: Győr-Moson-Sopron, Heves, Bács-Kiskun, Veszprém és Fejér megyékből. Az elméletben és a gyakorlatban tanultakról pedig majd a nyáron, a Hatvani Vágta rendezvénysorozatában, a lovas polgárőrök szemléjén adnak számot.

Kertész Attila a lovas polgárőri ismeretekről tartott előadást
Fotó: Zsedrovits Enikő

A polgárőrség lovas tagozatának székhelye egyébként Lakiteleken működik, mondta a Dunaújvárosi Hírlapnak az idei továbbképzés szervezője, Pajer Mónika. A képzést az OPSZ anyagilag is támogatta, így a résztvevőknek csak az útiköltséget kellett fizetniük. No, meg a hétvégéjüket áldozhatták fel, hiszen szombaton reggel 8 órától kezdődött, és vasárnap délután 1 órakor végződött a foglalkozás: ezután indulhattak haza.

Az eddigi továbbképzések alkalmából mintegy 400 polgárőr sajátította el az alapvető lovas ismereteket. Többségük a saját lován járőrözik. A tapasztalatok szerint tanyás vidéken, szőlőhegyek, kis falvak, utaktól távoli dombvidékek környékén a lovas polgárőrök hatékonysága a legnagyobb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!