Hírek

2016.11.13. 21:15

Ludas hétvége volt

Márton napjának rendezvényei vagy kudarcba fúltak, vagy időjárási problémával kerültek szembe.

Pekarek János

Ilyen a mi formánk, dunaújvárosiaké és környékbelieké: rengeteg jó programra készülhettünk ezen a hétvégén, különösen szombaton - aztán az egészből alig lett valami.

Baracson a nyugdíjasok még liba alakú süteményt is készítettek. Kiszály Anna kínálja Bereczki Istvánnét a finomságból
Fotó: Horváth László

Márton napja és Szent Márton személyisége lengte volna be ezt a víkendet. A római katolikus egyház egyik legkorábbi szentje és egyik legfigyelemreméltóbb személyisége , valamint az e naphoz kapcsolódó néphagyományok az újabb rendezvényekkel együtt minden bizonnyal emlékezetes összejöveteleket produkáltak volna.

A Vidám Emberek Közösségének valóban vidám, ünnepi dalösszeállítása színesítette a kulcsiak Márton-napját

Nem így történt. Erről viszont senki nem tehet, csak az időjárás. Míg máskor viszonylag enyhe, de többnyire derűs a Márton-nap, addig most kifejezetten zord, téli, esős-havas, szeles, hideg idő uralkodott.

Stermeczki András evangélikus lelkész néhány ifjú hívével

Sok rendezvényt le is kellett mondani emiatt!

A dunaföldváriak levonták az egyetlen megfelelő következtetést az időjárás-előrejelzésekből: a nagy népszerűségnek örvendő libafuttatást elhalasztották. (Szó szerint: jobb időkre, lehet, hogy jövőre...) Azért a pincesoron megvolt az egyik legfontosabb, Márton-napi hagyomány: az újborok kóstolása. A pincékben elvégre nem lehet elázni! (Illetve...)

Paulusz Imre, az adonyi borrend kancellárja szakmai ízlelés közepette

A kulcsiak is szembenéztek a megváltoztathatatlannal: a Kalóz pizzéria előtti térre hirdetett Márton-napi programok elmaradtak - jobban mondva áthelyezték azokat az iskola tornatermébe. Már amit át lehetett helyezni, és ez is új időpontok bevezetését kívánta, mivel a kulcsi iskola tornatermében szombaton délelőtt zsibvásár volt, avagy bolhapiac, tehát meg kellett várni ennek a végét.

Megvárták. Így aztán, bár a libahajtás kicsiknek és nagyoknak elmaradt, a libás ételeket megkóstolták a szerény számban megjelentek. Akik meghallgatták a Vidám Emberek Közösségének ünnepi dalait, megtekintették a szomszédos Rácalmásról érkezett Barina néptáncegyüttes kiváló fellépését, részt vettek a kulcsi kézműves kamra vásárán, és még kiállításmegnyitóban is részük volt: Bere Róza festményeiből nyílt tárlat.

Baracson a nyugdíjasok rendeztek partit az óvodásoknak: a képen Talpai Piroska

Ha már az úgynevezett vidék eseményeinél tartunk: Adonyban sem telt el a szombat Márton-napi esemény nélkül! A helyi Közösségi Kulturális Központ és Könyvtár Lívia-termében (Líviának hívták a ház egykori tulajdonosának, Zichy grófnak a leányát) a Dunamenti Szent Orbán Borrend, Adony tagjai gyűltek össze a hagyományos Márton-napi borbírálatra. Ez még nem borverseny: az majd tavasszal lesz, ezúttal csak szakmai megbeszélésről volt szó, amikor is elemezték a már elkészült nedűket, és megpróbálták kiókumlálni, hogy ki mit tehetne annak érdekében, hogy bora még jobb legyen! A szókimondó összejövetelt természetesen libavacsora zárta a művelődési ház nagytermében: pazar terítékkel.

Kulcson is kóstoltak libaételeket szombaton: sokan dicsérték a polgármesterné, Jobb Gyuláné (bal szélen) főztjét!

Dunaújváros sem maradt ki a Márton-napi általános készülődésből. Az evangélikus templomban kora este gyűltek össze többen, hogy eleget tegyenek a hagyománynak, és saját készítésű lampionjaikkal tegyenek egy sétát a templom körül. De előtte még odabenn, a jó melegben (hiába: Erős várunk nékünk az Isten! ) eljátszottak néhány jelenetet Szent Márton életéből, aki, tudjuk: megosztotta köpenyét egy koldussal...

Címkék#márton-nap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!