Hírek

2016.08.09. 19:55

Luther Márton nyomában - Dunaújváros-kisapostagi evangélikusok zarándokútja

Dunaújváros - Egy hétig tartott a Dunaújváros-Kisapostagi Társult Evangélikus Egyházközség tagjainak zarándokútja, melyet a reformáció 499. évében tettek meg.

Balla Tibor

Stermeczki András evangélikus lelkész elmondta, hogy a protestánsok, evangélikusok körében nem használják a zarándoklat fogalmát, többnyire a görög és a római egyházban vannak zarándokhelyek. A legismertebbek közé tartozik Róma, Lourdes, vagy Fatima, és a nem keresztény vallásoknak is van több ilyen helye, mint Jeruzsálemben a siratófal vagy Mekka. A protestáns teológiától ez távol áll. Ám mivel jövőre fogják ünnepelni a reformáció ötszázadik évfordulóját, ennek apropóján mégis szerveztek egy zarándoklatot.

Az együtt zarándokló dunaújvárosi, rácalmási, kisapostagi evangélikus csapat. Elöl Stermeczki András Fotó: Amatőr

A Luther zarándoklat lényege az volt, hogy felkeresték azon városokat, ahol Luther Márton megfordult. Például szülővárosát, Eislebent ami egyben halálának helyszíne is. Meglátogatták a helyet, ahol kolostoréveit töltötte, ahol egyetemista volt, ahol a szülei éltek, és a legjelentősebb helyet, Wittenberget, ahol az egyetem bibliatanára volt. Ami a római katolikusoknak Róma, az evangélikusok számára azt jelenti Wittenberg - fogalmazott a lelkész. Érdekességként megemlítette, hogy a középkorban egy, a kulturált világ legszélén található, eldugott város volt Wittenberg, és ez mára sem változott. A legenda szerint az egyetemen szegezte ki a búcsúcédulák erejét és hatékonyságát kétségbe vonó vitairatát, amely később a 95 tétel néven vált ismertté, bár ez nem bizonyított. Az viszont tény, hogy a 95 tételt a mansfeldi választófejedelemnek elküldte. Ezért jelentős város Wittenberg a reformáció szempontjából.

Szebbnél szebb helyeken jártak

Jártak Eisenach-ban, ahol kosztos diák volt középiskolás éveiben, ahol aztán a latin nyelvet alaposan elsajátította. A városhoz és Luther életéhez szorosan kötődik Wartburg vára, ahol házi őrizetben volt egy éven át, miután Bölcs Frigyes elraboltatta, hogy megvédje az akkor már kiátkozott Luthert a pápai katonáktól.

Meglátogatták bajor evangélikus testvérgyülekezetüket is Aschau településen. Innen, Dél-Bajorországból mentek fel Thüringiába. Bad Kösen-ből a következő helyekre vezetett utuk: Naumburg, Eisleben, Mansfeld. Érintették Dresdát is, aminek ugyan nincs közvetlen köze Lutherhez, de ott van Frauenkirche, az evangélikus egyház legnagyobb temploma, amit a háborúban az amerikai csapatok porig bombáztak. Annyi köze azért van a dunaújvárosi gyülekezetnek a templomhoz, hogy amikor az újjáépítésre gyűjtöttek, akkor ők is részt vettek a gyűjtésben, és az egyházközség felügyelője, dr. Baráth Károly még téglajegyet is küldött egykor. A zarándokok Kampenwand megmászása után tértek haza.

Meglátogatták azt a helyet is, ahol Luthert megkeresztelték

Összesen 3450 kilométert tett meg autóbusszal a hozzávetőleg negyven fős zarándokcsoport. Hogy megspórolják az értékes időt, lényegében átalakították a buszt egy négykerekű templommá. Miután elég sok időt töltöttek ott, az áhítatokat is ott tartották, az énekeket ott énekelték, de a buszon hallgatták meg az úthoz kapcsolódó értékes történelmi információkat városokról és a fontosabb életrajzi adatokat papokról, pápákról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!