Hírek

2012.12.18. 18:29

Ma: munkásgyűlés a vasműben

Dunaújváros - Lesz mit megbeszélni a vasmű mai munkásgyűlésén: a gyárban már napok óta gyűjtik a dolgozók kérdéseit. Ezúttal talán olyan ember is lesz, aki őszintén, szemtől szemben válaszol nekik. Rossz híreket várunk.

Pekarek János

A téma a cégcsoport helyzete  - és ebből máris nyilvánvaló, hogy sok derűs dolog nem fog elhangozni az ISD Dunaferr Zrt. ma kora délutáni munkásgyűlésén. Az összejövetelt a vasmű főbejáratánál lévő kultúrteremben rendezik meg 13 óra 30 perctől.

A szakszervezetek (vagyis a Dunaferr Dunai Vasmű Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet) kérésére összehívott munkásgyűlésen - eddigi információink -  szerint maga a cégvezető-vezérigazgató, Evgeny Tankhilevich tájékoztatja majd  a kilátásokról az egybegyűlteket. Akik  ezúttal remélhetőleg egyértelmű állásfoglalásokat hallhatnak majd.

 

Legutóbb ősszel rendeztek elég gyér érdeklődés kísérte gyűlést (Fotó: Vohlmann György)

A legrosszabb ugyanis az olyan kommunikációs helyzet, amikor mindenki sejt vagy tud valamit  de nem kap róla hivatalos megerősítést. Mint például a Dunaferrhez tartozó Lőrinci Hengermű mintegy kétszázötven dolgozója, akik hetek óta csak beszélgetni járnak be munkahelyükre, mivel munka, megrendelés, karbantartás nincs, január elsejétől már földgázt sem rendeltek a gyárnak, az interneten azt olvashatják, hogy az eddig általuk gyártott durvalemezeket az ISD-konszern  lengyel vagy ukrán gyáraiból szállítják le - de hivatalosan még semmit sem közöltek velük.

Egyre inkább hasonlónak tűnik a dunaújvárosi I. nagyolvasztó személyzetének helyzete is. Azt ugyan már kimondta a cégvezetés, hogy a kohót januárban nagyjavítási céllal leállítják, de rögtön azt is hozzátették, pénzhiány miatt egyelőre nem tudni, mikor kerül sor a felújításra. Sokan máris arra fogadnak  sohasem...

S akkor itt van még a levegőben közel hatszáz ember elbocsátásának kérdése is, amit a nyáron jelentettek be (a lőrinciekkel együtt így lenne meg az akkor mondott  nyolcszáz fő), de még eddig semmi konkrétum nem hangzott el az ügyről. Ehhez képest az elmaradó béremelés már szinte semmi. Híreink szerint a munkásgyűlés zártkörű lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!