Hírek

2016.10.16. 11:36

Magas hőfokon nyitott az I. Adonyi Oktoberfest

Adony - Sör, sváb kolbász, dirndli ruhás hölgyek, kitűnő sramlizene és eszméletlen jó hangulat a hagyományteremtő első adonyi sörfesztiválon... Lehet asztalt foglalni jövőre?

Horváth László

Még ki sem heverték az adonyiak az elmúlt bornapok fáradalmait, már újabb nagyszabású mulatós rendezvényt terveztek. Ezúttal a bajor sörfesztiválok hangulatát elevenítették fel a német hagyományok által is megirigyelhető formában.

Az Adonyi Német Nemzetiségi Önkormányzat és az adonyi fiatalok szervezésében szombat este megvalósult I. Adonyi Oktoberfestre még bejutni sem bizonyult egyszerűnek. A művelődési ház mögött felállított háromszáz személyes sátor férőhelyeire többszörös volt a túljelentkezés, így a későn ébredők majd csak jövőre kapaszkodhatnak össze egy jó kis sramlira.

Szabó Ferencnét a helyi német nemzetiség vezetőjét kérdeztük, miért is hozták össze  az adonyiak által eddig még nem rendezett sörfesztivált?

- Nekünk már öt éve hagyomány volt a sváb bál, de nem éreztük megfelelőnek a látogatottságot. Pihenőt, vagy egy új rendezvényt szervezzünk? – tettük fel a kérdést egymásnak. Az Adonyi Fiatalok Baráti Társaságának ötletére vágtunk bele – az oktoberfest mintájára – sváb, bajor bál létrehozásába. Ez az I. Adonyi Oktoberfest, amit reményeink szerint több követ még.

- Örömünkre nagyon nagy volt az érdeklődés az esemény iránt. Közel egy héttel a bál előtt már vonalat kellett húzni a jelentkezők között, mivel háromszáz főnél nagyobb létszámot nem tud fogadni a sátor. Azonban így is rengetegen megtiszteltek bennünket jelenlétükkel. A teljesség igénye nélkül vendégeink között üdvözölhettük a rácalmási, vértesboglári, pusztavámi, mezőfalvi és Baranya megyéből érkezett német nemzetiségi barátainkat. Sokfajta sörrel, bajor kolbásszal és jellegzetes pereccel kínáltuk a bálozókat. A kulturális pillanatokban az adonyi Rozmaring felnőtt német táncegyüttes alkalomhoz illő koreográfiáit láthattuk, és közönség elé lépett a Vetus Salina Kulturális Egyesület is. Utóbbiak hatalmas sikert arattak tiroli táncparódiájukkal. A rendezvényen megválasztottuk a legjobban népviseletbe öltözött párt is. Az első adonyi sörfesztiválon Reiter Zoltán és Alsóháziné Kiss Karolina lett a győztes.

- Amint látható, kiváló a rendezvény fogadtatása. Még nem tudjuk, jövőre bővíthető-e a terület, de azt gondoljuk, hogy az is nagy dolog, ha háromszáz ember fergeteges hangulatban, kitűnően érzi magát – beszélt a fesztivál lényegéről Szabó Ferencné az Adonyi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Az I. Adonyi Oktoberfest példát mutatott, hogy az eddig boráról híres községben bizony van igény a jóféle sörök fogyasztására, és a sváb hagyományok ápolására. Kedvcsinálónak nem is tudnánk jobb alkalmat ajánlani, mint az adonyiak remek fesztiválját. Jövőre el ne felejtsünk időben helyet foglalni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!