Hírek

2015.01.27. 18:10

Lehet, hogy pár éven belül sokan gyalogolni fognak lift helyett

Dunaújváros - Újabb gond a társasházaknak, azon belül is a magasházaknak: szigorú liftszabványok jönnek!

Pekarek János

A húsz évnél régebben üzemelő lifteket 2020-ban szabványossági felülvizsgálatnak kelle alávetni, s e vizsgálat azt ellenőrzi majd, hogy a felvonók megfelelnek-e az akkor érvényes, a mainál szigorúbb szabványoknak? Ez érvényes azokra a berendezésekre is, amelyeket húsz évnél régebben újítottak fel.

Magyarországon a becslések szerint mintegy 37 ezer lift üzemel s ezeknek legalább a harmadát 1990 előtt, tehát huszonöt évnél régebben helyezték üzembe. Dunaújvárosban is száznál több felvonó van: minden, öt emeletnél magasabb házba kötelező volt beépíteni egyet. Mivel ilyen toronyházak csak a rendszerváltás előtt épültek, minden helyi lift öregebb húsz évnél, döntő többségük teljes felújítása is két évtizednél régebben történt, ha történt velük ilyen. Egy új lift ára 5-10 millió forint...

Tóth István a Csillagház liftje előtt. Amely felvonó még a legújabbak közé tartozik a városban, (mivel szerkesztőségünk is sokat használta) tudjuk, hogy a nagy forgalomtól hamar elhasználódott. Kicserélik? Felújítják? Leállítják? Ezek a döntési lehetőségek. Amit a dunaújvárosi magasházak mindegyikében fontolóra kell venni, minél előbb!

Kelemenné Horváth Mária, aki több ház közös képviseletét látja el Dunaújvárosban, örül annak, hogy csak tökéletes állapotban lévő lifteket lehet majd üzemeltetni.

- Már most is kötelező a felvonók negyedévenkénti, félévenkénti és évenkénti felülvizsgálata - mondta a közös képviselő. - De már ennek a felülvizsgálatnak a költségeit is csak nehezen lehet előteremteni a közös költségekből. Ugyanis évente négy darab negyedéves, két darab féléves és egy darab éves felülvizsgálatot kell kifizetni: mintegy 350 ezer fornt... Az ezeken feltárt kötelezően elvégzendő munkákat pedig harminc napon belül kell befejezni (és kifizetni), különben leállítják a felvonót. A teljes felújításra vagy a liftcserére pedig egyszerűen nem tudom, honnan lesz pénz.

Kelemenné azt mondja: állami segítség nélkül a társasházak többsége képtelen lesz eleget tenni az előírásoknak: vagyis öt év múlva gyalogolniuk kell majd a legtöbb tízemeletesben lakónak. Beleértve az idős embereket, a kisgyerekeseket is, meg azokat is, akik a heti nagybevásárlás csomagjaival akarnak feljutni mondjuk a tizedikre.

- Egy hatvankét lakásos, két liftes házban a liftek cseréjére öt év alatt 16 millió forintot kellene összeszedni. És akkor még nem beszéltünk az ugyancsak előírt kötelező gázkészülék- és gázrendszer-felülvizsgálatról, a villámhárítók korszerűsítéséről, az elektromos rendszer felújításáról, az esetleges hőszigetelésről, ablakcseréről... Miközben sok házban már a szemétszállítás díjára is csak nehezen jön össze a közös költség. Vannak, akik százezrekkel, néhányan milliókkal tartoznak. Korábban lehetett legalább pályázni a liftkorszerűsítésre, cserére: most nincs ilyen pályázati kiírás. Fogalmam sincs, mi lesz, miközben természetesen egyetértek azzal, hogy csakis biztonságosan üzemeltethető lifteket használhassanak a lakók.

A magyar Felvonó Szövetség elnöke, Apatini Kornél azt nyilatkozta a sajtónak: kezdeményezik a döntéshozóknál, hogy a 2020-as kötelező felülvizsgálatnál ne az akkori, hanem a most érvényben lévő szabványok alapján ellenőrizzék a felvonókat: attól még lehetnek biztonságosak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!