Hírek

2015.03.31. 16:44

OTDK: a Magyar Rektori Konferencia különdíja is a főiskolára került

Dunaújváros – A hazai tehetséggondozás legfontosabb seregszemléjén remekelt a főiskola három hallgatója.

Szabó Szabolcs

A Dunaújvárosi Főiskola történetében egyedülálló versenyeredményekkel hangolt a 2017-ben esedékes OTDK (Országos Tudományos Diákköri Konferencia) rendezésére az intézmény, amelynek három hallgatója is remekelt a közelmúltban rendezett országos seregszemlén. Az OTDK Műszaki Tudományi szekciójában Agócs Mihály harmadéves gépészmérnök és Katona József másodéves mérnökinformatikus hallgató dolgozata egyaránt a legjobbaknak járó első helyet hozta el, míg Szilágyi András másodéves anyagmérnök hallgató munkájával a harmadik helyet gyűjtötte be kategóriájában.

Agócs Mihály harmadéves gépészmérnök hallgató a Fémtani, fizikai jellemzők meghatározása tagozatban A pásztázó akusztikus mikroszkóp ipari felhasználása című dolgozatával ért el I. helyezést a rangos tudományos versenyen. A teljesítmény rangját tovább emeli, hogy a fiatal kutató a Rektori konferencia tudományos bizottságának különdíját is megkapta. Agócs Mihály munkáját témavezetőként Dr. Pór Gábor egyetemi docens, a DF főiskolai tanára segítette.

Katona József másodéves mérnökinformatikus hallgató a Technikatörténet humán tudományok határterülete tagozaton A tanulás hatékonyságának a figyelem vizsgálatán alapuló prognosztizálása című dolgozatával I. helyezést ért el. Katona József munkáját tanácsaival, javaslataival témavezetőként Dr. Kővári Attila főiskolai docens segítette.

A főiskola másodéves anyagmérnök hallgatója Szilágyi András az Anyagtudomány-anyagvizsgálat a gyakorlatban II. tagozaton Hideghengerműi hibák feltárása és kiküszöbölése című dolgozatával III. helyezést ért el. Munkáját témavezetőként Dr. Hári László főiskolai tanár segítette.

Büszke trófeatulajdonosok - Katona József másodéves és Agócs Mihály harmadéves hallgató mellett Dr. Palotás Béla a főiskola kutatási és tudományos rektorhelyettese

A kimagasló eredményt elért három hallgatót kedden délelőtt kis ünnepség keretében köszöntötték a főiskolán.

Dr. Palotás Béla, a DF tudományos és kutatási rektorhelyettese elmondta, március 25-én, az Óbudai Egyetemen megrendezett Műszaki Szekcióval nyitott a XXXII. OTDK. Az idei esztendő legnagyobb felsőoktatási tehetséggondozási seregszemléje több mint 5500 fiatal tudósjelölt számára kínál bemutatkozási lehetőséget 16 tudományterületi szekcióban. A Műszaki Tudományi szekcióban összesen 556 nevezés érkezett. A helyi főiskola számára különösen fontos volt az Óbudai Egyetemen tartott seregszemle, hiszen 2017-ben a Dunaújvárosi Főiskola lesz az OTDK Műszaki szekciójának házigazdája. Dr. András István rektor úgy vélte, e kimagasló eredmények is bizonyítják, hogy jó kezekben van a tehetséggondozás ügye a főiskolán. Négy szakkollégiumban felkészült mentortanárok segítségével fejlődhetnek a tehetséges és motivált hallgatók. A közös munkát pedig egy erre a célra elkülönített alapból is támogatja a DF.

A felsőoktatási tehetséggondozás leghatékonyabb formája, a tudományos diákkör 2011-ben ünnepelte hat évtizedes fennállását. Az első intézményi tudományos diákköri konferenciákat 1951-ben rendezték az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, valamint a Veszprémi Vegyipari Egyetemen. 1955-ben Tudományos Diákkörök Első Országos Konferenciája néven már országos seregszemlét rendeztek.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!