Hírek

2015.05.04. 17:33

Nehéz perceket okozott az érettségizőknek a hétfői feladatsor

Dunaújváros – Bodor Ádám, Tóth Árpád, Jékely Zoltán, Grendel Lajos – e szerzők és műveik köré épült a magyar érettségi.

Szabó Szabolcs

Feszült figyelemmel - Képünkön Balla Zsuzsanna mögött Bence Réka és Cseh Balázs a magyar érettségi vizsga kezdetén a Széchenyi István Gimnáziumban
Fotó: Zsedrovits Enikő

- Igényes, korrekt, a tudást és a felkészültséget több oldalról is vizsgáló feladatsort kaptak a végzős középiskolások - értékelte a magyar érettségi feladatsorát megkeresésünkre Szücsné Dr. Harkó Enikő, a Széchenyi István Gimnázium igazgatóhelyettese, magyar nyelv és irodalom szakos pedagógus.

Kezdés előtt Katona Boglárka és  Komáromi Evelin

Az első feladat A modern magyar irodalom története című, tanároknak, diákoknak, érdeklődő olvasóknak szánt Grendel Lajos szöveg volt, amelyhez 12 feladat tartozott. Ezek a közölt tények, adatok visszakeresésére, a könyv címzettjeire, a szerzői gondolatmenet megértésére vonatkoztak, s a bevezető közvetlen, személyes, egyúttal a tudományos-népszerűsítő igényt is kifejező stílusára kérdeztek rá.

- Az idő szűke miatt e feladatnál jó tempóban és nagyon figyelmesen kellett olvasni az egyébként jól válogatott, irodalomtörténettel foglalkozó szöveget. Mondhatni diákbarát feladat volt, hiszen az irodalom területén talán kevésbé jártas érettségizőknek is adott bőven lehetőséget, hogy teljesítsék a feladványt - tette hozzá a Széchenyi magyar szakos tanára.

A második részben 60 pontért három feladat közül egyet kellett megoldaniuk a vizsgázóknak. Az érvelési feladatban Seneca antik római filozófus műveiből vett idézete kapcsán a vizsgázók Az idő a miénk címmel fejthették ki hétköznapi tapasztalataira, olvasmányaira is hivatkozó, a Seneca szövegből vett megállapítással egyetértő vagy azt vitató véleményét.

Közösségi kiértékelés. Végzősök a magyar érettségi után

Az egy mű értelmezése feladat Bodor Ádám Állatkert című elbeszélésének vizsgálatát tartalmazta. A megadott szempont a hétköznapi életképben ábrázolt emberi kapcsolatok groteszk megjelenítésére, a családtagok viselkedésének értelmezésére, az elbeszélői hang stílusára vonatkozott. Az összehasonlító pedig elemzésben Tóth Árpád Elégia egy rekettyebokorhoz és Jékely Zoltán Az ég játékai című alkotásának összevetése szerepelt, a szemlélődő, tűnődő lelkiállapot beszédhelyzetének középpontba állításával.

A köznevelési államtitkárság tájékoztatása szerint magyar nyelv és irodalom tárgyból középszinten 1174 helyszínen 77 975 vizsgázó, emelt szinten 50 helyszínen 1904 vizsgázó tett érettségit. Magyar mint idegen nyelvből pedig középszinten 55 helyszínen 113 diák érettségizett ebből csak középszinten lehetett vizsgázni. Az írásbelik kedden reggel a matematika vizsgákkal folytatódnak.

 

 

 






Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!