Hírek

2016.05.01. 12:42

Májusfa állítás néptáncos módra

Négy településen, hat darab szalaggal feldíszített sudár májusfát fúrtak le a lányos házak kerítéseihez az éj leple alatt. Az éjszakai akcióban a Hírlap is elkísérte a fiúkat egy darabig.

Horváth László

Megszokhattuk már, hogy a baracsi táncosok kellően odafigyelnek az aktuális népszokásokra. Április 30-án szombaton is így cselekedtek. Tizenhat legény gyülekezett este kilenc órakor a Baracs templomosi kis iskola udvaránál az éves májfaállító túra kiindulási pontján.

- A húszas évek óta szokás, hogy április utolsó napján a népi hagyományoknak megfelelően – felkerekednek a legények és májusfát állítanak – avatta be lapunkat az est részleteibe Czuppon Péter tánctanár, a fiúk vezetője. Tizenöt éves szokás szerint először a templomosi idősek klubjának udvarán szorgoskodtunk, majd autókra pattanva Nagyvenyim, Nagykarácsony, Daruszentmiklós az úticél. Nagy csendben kell dolgoznunk, mert nem szeretnék lebukni a házigazdák előtt – hívta fel a figyelmet a munkafolyamatok titkosságára a csapat vezetője.

Utunk során a srácok azért sok vicces sztorit meséltek. Bizony előfordult már, hogy faállítás közben felébredt a megajándékozott hölgy édesapja. Szerencsére nem haragudott. Inkább ő is nekiállt segíteni – újságolták a régi történetet gödörásás közben a fiúk. Az éjszakai túra során egy személyre szólóan feldíszített fa is a helyére került. Balogh Kristóf hat darab szívecskével dekorált májfát állított Nagyvenyimen lakó barátnőjének. Másnap reggel felkerestük otthonában a fiatal hölgyet, aki már észrevette az éjszakai meglepetést. Nagyon boldog volt, és bizony tudta kitől származik – mutatta a bekopogó tudósítónknak a lovak kerítéséhez állított májusfát.

A baracsi táncosok ismét szép népi hagyományt élesztettek fel. Valószínűleg találkozunk velük más alkalommal is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!