Hírek

2016.11.23. 17:45

Máltai segítők - Kiszeretik az emberből a rosszat...

Új helyszínen, a Beszédes József Iskola aulájában, de hagyományos programmal rendezte meg Szent Erzsébet-napi jótékonysági bálját szombaton a Magyar Máltai Szeretetszolgálat dunaföldvári önkéntes csoportja.

L. Mészáros Irma

A tizennyolc éve működő szervezet nem véletlenül választotta ezt a napot, hiszen Árpád-házi Szent Erzsébet a betegek ápolója, a rászorulók segítője, ispotályok alapítója volt. Petkó Tamás római katolikus plébános is azért imádkozott a résztvevőkkel, hogy az anyagiakat és a hatalmat hajszoló világunkban minél többen legyenek, akik Erzsébet példáját követve másokon segítenek.

Köszönetet mondott a máltai csoport és a támogatók munkájáért Horváth Zsolt polgármester és Jónás Gergely, az MMSz Dél-Dunántúli Régiójának ügyvezető igazgatója is.

Jákli Viktor (j), a Máltai Szeretetszolgálat dunaföldvári csoportjának vezetője értékelte a karitatív szervezet tevékenységét is Fotó: Hankusz Kálmán

Az esemény több mint háromszáz résztvevője előtt Jákli Viktor, a máltai csoport vezetője rövid értékelőjében kiemelte, sok ember, sokat tett a város és a környékbeli települések rászorulóiért. Gyűjtéseket szerveztek családoknak karácsony és húsvét előtt. A helyi adományokat kiegészítve a niederaibachi testvér máltásoktól kapott ajándékokkal nagy örömet szereztek a gyerekeknek. Osztottak ruhát és gyümölcsöt, készítettek csomagokat és vittek adományokat a Böjte Csaba otthonaiban élő gyermekeknek. Jó érezni egy-egy ember örömét, vagy látni, hogy segítségünkkel kikapaszkodott valaki a gödörből - mondta Jákli Viktor. Böjte atya szavait idézve kiemelte: az ember jó, az Isten selejtet nem teremt. A segítők azzal, hogy szeretettel adnak, kiszeretik az emberből a rosszat . Köszönetet mondott az önkormányzatnak, a vállalkozóknak, intézményeknek, magánembereknek, akik bármily módon támogatták a máltai csoportot. Terveik között a hagyományos karitatív tevékenységeken kívül egy ingatlan vásárlása szerepel, hiszen nagy szükségük van egy raktárra.

A rendezvényen helyi és környékbeli alkotók felajánlásaiból műtárgyakra lehetett licitálni. Volt festmény, csontgrafika, tűzzománc, fotó. A hangulatos licitálás végső összege 280 ezer forint lett. A német Niederaibachból érkezett testvér máltás delegáció ifjú tagjai is hazavisznek magukkal Dunaföldvárról egy alkotást, Farkas Eriknek a lapunkban is megjelent fotóját. A tombolajegyekből 320 ezer forint gyűlt össze. Az összegből a rászorulók ünnepeit gazdagítják majd.

A Löfan botos produkcióval nyűgözte le a bálozókat

A műsorban fellépett a Löfan Mazsorett botos produkcióval, az Ördögszekér Táncegyesület ifjúsági csoportja szatmári táncokkal, valamint a pécsi Vivat Bacchus énekegyüttes, amely remek számokkal teremtette meg az alaphangulatot. A hajnalig tartó tánchoz a talpalávalót a palotabozsoki Schütz zenekar szolgáltatta.

Jákli Viktor elégedetten összegezte a szombati rendezvényt, s elismeréssel emelte ki a máltai önkéntesek lelkes és kemény munkáját. Hiszen dolgoztak az előkészületek során, részt vettek a disznóvágáson, a terem díszítésében, az éjszaka folyamán a koktélkészítésben, majd a takarításban. Ha fele annyira jól érezték magukat a vendégek, mint amennyit az önkéntesek dolgoztak az ügy érdekében, már nagyon jó hangulatú bálban vettünk részt - mondta az önkéntesek vezetője.

A földvári máltások nem sokat pihentek, hiszen szerdán 2630 csomagot állítottak össze az Erdélybe induló Mikulás-túrára, ahová a főszervező Jendrolovits Gáborral tart Jákli Viktor és Horváth Zsolt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!