Hírek

2013.08.08. 05:25

Már 30 éve nótáznak a László Imre klubban

Dunaújváros – Idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját a László Imre Magyar Nóta Kedvelők Klubja. A jubileumi alkalomra nagyszabású rendezvénnyel készülnek.

Molnár Emese

1983 előtt Dunaújváros éttermeiben cigányzenekarok muzsikáltak, amelyek rendszeresen szerveztek nótaesteket is. Kialakult egy nótaszerető közösség, amely folyamatosan bővült a találkozók alkalmával. Idővel megszületett az ötlet, hogy létrehoznak egy klubot. Az akkor hetventagú társaság 1983 októberében meg is alapította a László Imre Magyar Nóta, Népdal, Operett és Cigánydalok Kedvelők Klubját az óvárosi Pentelei Klubházban, amely azóta is a műsoraik helyszínéül szolgál.

Boda Ernőné alapító tag, nótagyűjtő ajánlásával választották klubjuk névadójának László Imrét, aki nótaszerző és énekes volt. A klub első elnöke Rónaszéki József volt 1983-tól 1988-ig, majd őt követte Naszvadi József, 1992-től pedig Szloboda György látja el a vezetői teendőket. A klubnak saját zenekara is van, Bojsza György vezetésével, aki maga is alapító tag. A repertoárban minden megtalálható, szinte nincs is olyan dal, amelyet ne tudnának eljátszani. A klub 1983 óta töretlenül működik, havi rendszerességgel tartják a találkozókat.

A nótaklub rengeteg rendezvény résztvevőinek okozott már örömet (Fotó: Lázár Zsolt)

Több kiemelkedő rendezvény házigazdái is voltak. Egyik teltházas műsoruk a Bartók színházban volt a 30 tagú cigányzenekar fellépésével. A Petőfi és a Noszivadi (szabadkai) Rádió magyar nóta műsorát is megrendezték már, és nem utolsó sorban 2003-ban Dunaújvárosban tartották meg az Országos Nótás Találkozót. Vacsorás esteken ünnepelték meg a klub fennállásának 15., 20. és 25. évfordulóját.

Nagyszabású programmal készülnek az idei 30. jubileumi alkalomra. Az október 19-i ünnepségre mintegy 300 vendéget várnak a Duna Étterembe. A néptánc és kórus műsora után köszöntik az alapító tagokat, majd olyan nótás kiválóságok lépnek fel, mint például Bokor János, Káltai Zsuzsi, Farkas Rozika, Gránát Zsuzsa, Fényes György. A klubnak jelenleg 186 tagja van. A különböző rendezvényeiket önerőből, felajánlásokból valósítják meg.

Varga Sándor már több mint húsz éve jár feleségével a nótás estekre. Mint monda, nagyon szereti a magyar nótát, a találkozókon családias a hangulat. A 20. évforduló alkalmából egy márványkőből készült emléktáblát csináltatott, amely a Pentelei Klubház falán díszeleg. Évről-évre felajánlja a szilveszteri mulatságra a malacot is. Szloboda György hangsúlyozta, köszönet illeti mindazokat, akik hozzájárultak már valamilyen formában a klub működéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!