2016.11.30. 19:15
Már a hetedik kolbászfesztivál
Dunaújváros - Egy régi hagyománynak szeretne emléket állítani a Pentelei Kolbászfesztivál és Disznótoros Kóstoló megrendezésével a Pentele Sport-, Kultúr- és Hagyományőrző Egyesület.
A II. világháború előtt és után még Pentelén is óriási hagyománya volt a házi disznóvágásnak és az azt követő disznótornak. A családoknak akkoriban ugyanis az egész évi betevőt kellett a disznóvágás alkalmával feldolgozni és elraktározni. A sózott majd füstölt termékek (szalonna, sonka, kolbász, szalámi) egész évben fogyaszthatók voltak, éppúgy, mint a zsírban tartósítva elrakott sült húsok, oldalasok.
Sümegi Lajos, Sümegi Lajosné,Nárai Béla,Bazsli József
Fotó: Ady Géza
A sertéstenyésztést településünkön a rácok honosították meg. A disznóvágás kulcsfigurája a böllér volt, aki rendszerint a hentes is volt a településen.
Idén hetedik alkalommal rendezik meg szombaton 13 órától a Pentelei Kolbászfesztivált a Városháza téren, amelyre helyszínen elkészített, saját fűszerezésű és töltésű 3 kilónyi kolbászalapanyaggal lehet nevezni.
A zsűri a leadott 25 dkg sült kolbászt értékeli. Az első három helyezettet díjazzák, de több különdíjat is kiosztanak majd.