Hírek

2016.11.30. 19:15

Már a hetedik kolbászfesztivál

Dunaújváros - Egy régi hagyománynak szeretne emléket állítani a Pentelei Kolbászfesztivál és Disznótoros Kóstoló megrendezésével a Pentele Sport-, Kultúr- és Hagyományőrző Egyesület.

Balla Tibor

A II. világháború előtt és után még Pentelén is óriási hagyománya volt a házi disznóvágásnak és az azt követő disznótornak. A családoknak akkoriban ugyanis az egész évi betevőt kellett a disznóvágás alkalmával feldolgozni és elraktározni. A sózott majd füstölt termékek (szalonna, sonka, kolbász, szalámi) egész évben fogyaszthatók voltak, éppúgy, mint a zsírban tartósítva elrakott sült húsok, oldalasok.

Sümegi Lajos, Sümegi Lajosné,Nárai Béla,Bazsli József
Fotó: Ady Géza

A sertéstenyésztést településünkön a rácok honosították meg. A disznóvágás kulcsfigurája a böllér volt, aki rendszerint a hentes is volt a településen.

Idén hetedik alkalommal rendezik meg szombaton 13 órától a Pentelei Kolbászfesztivált a Városháza téren, amelyre helyszínen elkészített, saját fűszerezésű és töltésű 3 kilónyi kolbászalapanyaggal lehet nevezni.

A zsűri a leadott 25 dkg sült kolbászt értékeli. Az első három helyezettet díjazzák, de több különdíjat is kiosztanak majd.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!