Hírek

2013.07.25. 18:29

Már a pótfelvételire készül a Dunaújvárosi Főiskola

Dunaújváros – Közel félezer hallgató kezdi meg biztosan tanulmányait a helyi főiskolán szeptembertől – derült ki a szerda esti ponthúzás után.

Szabó Szabolcs

A Dunaújvárosi Főiskolától kapott részletes tájékoztató szerint a rendes felvételi eljárás keretében 458 hallgató nyert felvételt a főiskolára. Alapképzésben 290, felsőoktatási szakképzésen 107, mesterképzésen 61 hallgató kezdheti meg szeptembertől tanulmányait.

A várható tendenciák megmutatkoztak az államilag támogatott és költségtérítéses képzéseket választók számában és arányában is. A támogatott helyekre 378-an, költségtérítéses formára 80-an nyertek felvételt. Jellemzően a költségtérítéses formában továbbtanulni vágyók jelentkezési kedve csökkent, több mint felére a tavalyi adatokhoz képest.

Emlékkép egy gólyatábori vetélkedőről – jelenleg több négyszázötven új hallgatót vár a főiskola (Fotó: DH)

A műszaki és informatikai jelleg további erősödése figyelhető meg: a főiskolára felvettek közel háromnegyedét (72%) a műszaki és informatikai képzésre jelentkezők, 14%-át a gazdaságtudományi, 6-6%-át a társadalom-, és pedagógiai továbbá 2%-át a bölcsészettudományi képzésre jelentkezők alkotják.

Sikeresnek bizonyult az az intézményfejlesztési tervben is kiemelt célkitűzés, melynek értelmében akkreditáltatták a gépészmérnök mesterszintű képzést. A szak indításával a mesterképzésre felvettek száma közel 50%-kal lett magasabb, mint volt tavaly. Összességében 458-an már most felvételt nyertek. A pótfelvételi eljárás keretében augusztus 12-ig az intézmény várja a jelentkezőket, akik még csak most hozzák meg életük egyik fontos döntését. Tavaly ilyenkor 618 új hallgatónak örülhetett a főiskola, ám várható volt, hogy idén közel húsz százalékkal csökken majd a felvettek száma, hiszen országos szinten is esett a jelentkezők száma.

Grafika: Anda Fábián

Az intézmény számára fájó, hogy szeptemberben nem indul anyagmérnöki képzés, és sajnos nem tudják elindítani az osztatlan, tíz féléves tanárképzést sem. Balogh Bertalan, a főiskola felvételi szakügyintézője szerint ez sem egyedi eset, számos intézmény küzd hasonló problémával. Az osztatlan tanérképzés népszerűsítéséhez az oktatáspolitika segítségére is szükség lesz a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!