Hírek

2013.11.21. 19:35

Az ovisok is tudják meg a dohányzás káros hatásait

Csütörtökön volt a Ne gyújts rá! világnap, ennek alkalmából két megyei, óvodáknak szóló pályázat eredményhirdetését tartották meg.

Gallai Péter

A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve központi rendezvényét Nagykarácsonyban rendezték meg csütörtökön, amelyen két olyan pályázat záróeseményét tartották, ami kifejezetten az óvodásokhoz kapcsolódik.

Az ünnepség a polgármesteri hivatalban kezdődött, ahol Scheirer Zsolt polgármester és Simon Lajos, a Mikulásfalva Nonprofit Kft. – mint a program kiemelt támogatója – ügyvezetője köszöntötte a pályázatban résztvett óvodák képviselőit, majd dr. Pásztor László egészségfejlesztési osztályvezető főorvos ismertette az eredményeket. Egyrészt az újonnan csatlakozott, füstmentes óvodák vehették át az erről szóló hivatalos iratot, majd az Óvd magad, védd a kisebbet pályázat nyerteseit ismertette.

Sebestyénné Palotás Mária (b), a fehérvári Tulipános Óvoda képviseletében pedagógus szemmel beszélt az Óvd meg programról, mellette dr. Pásztor László, Schreier Zsolt és Simon Lajos (Fotó: Gallai Péter)

– Már régóta létezik az óvodai, dohányzásmegelőzési program, Demjén Tibor ötletére és Csukás István meséjére építve, azonban ezt nem sokan építették be a nevelési tervbe, tavaly ezért hirdettünk Fejérben új pályázatot. Egyébként a figyelemfelhívó kampányt ebben a korban el kell kezdeni, ugyanis a tizennyolc évesek között már harminc százalék a dohányosok aránya – kezdte dr. Pásztor László.

Az akció 2012-ben sikerrel debütált, amit idén kétfelé bontottak, hogy minél többen csatlakozhassanak. Az első. a Füstmentes óvoda cím pályázata volt (ezt tavaly 23 óvoda vehette át), amelynek keretében azt vállalják, hogy dolgozóik közül kivétel nélkül senki sem dohányzik – ezt az érintettek aláírásukkal vállalták, amit visszatérően ellenőrzött a hivatal –, ezzel is jó példát mutatva a gyerekeknek. Csütörtökön bejelentették: a Füstmentes óvoda címet használhatja mostantól az eddigieken felül a lajoskomáromi, a nagykarácsonyi, a sáregresi, a szabadegyházi és a vajtai intézmény. Az erről szóló okiratot is ekkor vehették át az óvodák képviselői. Ez a szám pedig Pásztor doktor szerint az országban a legmagasabb. A másik része a kampánynak az Óvd magad, védd a kisebbet! pályázat volt, ennek fő feltételeként az óvodai dohányzásmegelőzési programot és egy madárvédelmi programot kellett beépíteni a nevelési tervbe.

Az eredményhirdetés mellett a nyertes ovik csoportjai a Mikulásházba is ellátogathattak, képünkön a szabadegyházi gyerekek (Fotó: Gallai Péter)

Erre harmincöt óvoda nevezett, közöttük sorsolással döntötték el a nyereményeket. A támogatók révén öten ellátogathatnak Mikulásfaluba, tizenhárom intézmény Etyek, Ödön-majorban tölthet egy napot, ketten a vértesboglári erdei iskolába kirándulhatnak. a többiek pedig ajándékcsomagot kapnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!