Hírek

2013.04.10. 16:34

Már dolgoznak a szántóföldön

Három-négyhetes késést kell behozniuk a földművelőknek a tavasszal: a rendkívül hideg és csapadékos időjárás késleltette a szezonmunkák elkezdését.

Pekarek János

Végre megkezdődtek a tavaszi munkák a dunaújvárosi Pentele Mezőgazdasági Zrt. földjein. A  rendhagyó időjárás, a rengeteg csapadék miatt erősen felázott földekre azonban még hétfőn is csak nehézségek árán tudtak felmenni a munkagépekkel. Sőt: szerdán is előfordult (még a gyors, délutáni zápor előtt), hogy a műtrágyaszóró gép megfeneklett a venyimi szárító melletti táblán. A vállalkozás földterületén szerencsére viszonylag kevés az összefüggő  belvízzel borított terület. Annál több azonban a sár a barázdákban. A talaj felső egy-másfél métere erősen átázott - amire mondjuk szükség is volt már az előző két, nagyon aszályos év után. Csakhogy jobban jött volna, ha ez a csapadék nem ilyen rövid idő alatt, hanem hosszabb időszakban hullik le. 

Az első és a legfontosabb tevékenység tehát a fejtrágya kiszórása: a szakemberek szerint a sok hó és eső miatt kimosódtak  a földből a tápanyagok. A növényeken, például a káposztarepcén  pedig erősen meglátszott, hogy nagy szükségük lenne a műtrágyára.

 

Megkezdődtek a tavaszi munkák a földeken: simítózás a szántón (Fotó: Vohlmann György)


Némi kockázatot vállalva a talajelőkészítést is megkezdték a Pentele Zrt. földjein. Jelesül a simítózást, boronálást végezték a venyimi, kisapostagi  táblákon.  

A talajhőmérséklet a mérések szerint lassan emelkedik, közeledik a vetéshez  szükséges tíz-tizenöt fokhoz: a napokban mértek már hét Celsius fokot is. Összehasonlításképpen: tavaly ilyenkor már elvetették a kukoricát is a tervezett földterület minden hektárján. Idén erre még nem is gondolhattak. 

A zrt. munkatársai most szabadnapok és szoros munkaidő nélkül próbálják bepótolni az időjárás miatti lemaradásokat. Magyarán: napkeltétől napnyugtáig dolgoznak, hétvégéken is, egészen addig, amíg utol nem érik magukat, s az időjárást.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!