Hírek

2015.10.07. 17:55

Újraélesztés a szabad strandon: egy horgász köszönhette életét társai lélekjelenlétének

Dunaújváros - Az újraélesztés két magyar rekordját is Dunaújváros tartja, így kiemelt figyelmet kapott a téma. Talán ennek is köszönhető, hogy rövid időn belül két olyan újraélesztés történt a településen, ahol laikusok segítettek, legutóbb szerdán a szabad strandon.

Gallai Péter

Szerdán reggel fél nyolckor érkezett be a riasztás a helyi mentősökhöz, hogy a szabad strandon rosszul lett egy hatvan év körüli férfi, akinek újraélesztését az ott lévő horgászok kezdték el, majd a munkát átvette a dunaújvárosi kiemelt mentőegység szakszemélyzete, Balogh Péter és Bornai András, majd bekapcsolódott a sárbogárdi esetkocsi is. Végül együtt szállították be a dunaújvárosi kórházba a férfit, aki az intenzív osztályra került.

Bornai András (balra) és Balogh Péter személyében érkezett a szakszerű segítség a férfihoz
Fotó: Zsedrovits Enikő

- Az elmúlt időszakban két olyan sikeres újraélesztés is történt, amit laikusok kezdtek el. Ezek szerint a két hazai rekord után Magyarországon a dunaújvárosi lakosság tud a legnagyobb számban újraéleszteni - nyitotta beszélgetésünket Reszegi Imre, a dunaújvárosi mentőállomás vezetője, aki szerint úgy látszik, a befektetett energiának megvan a gyümölcse, hiszen két megmentett életről van szó és reméli, hosszú távon ebből tovább lehet profitálni.

- Az is nagyon fontos, hogy a civilek, csakúgy mint diáktársuk esetén a középiskolások, szintén felismerték mi történt és mertek beavatkozni! Azonban úgy gondolom, el kellene jutni odáig, hogy ez természetes legyen, mert több uniós országban is bevett, hogy az emberek készség szinten megtanulnak újraéleszteni, réges-régen nekünk is itt kellene tartani. Egy-egy ilyen sikeres eset csak nálunk kelt ekkora feltűnést, ez normálisan része kellene lennie a mindennapoknak - tette hozzá.

Bornai András szakápoló szerényen annyit mondott, ők csak munkájukat végezték, mint minden nap, majd kiemelte, hogy aki ilyen helyzettel találkozik és bizonytalan, vagy nincsenek ismeretei, akkor kérjen tanácsot a segélykérő vonalakon, majd bátran merjen hozzányúlni a beteghez: Engem amikor tanítottak azt mondták, az újraélesztésnek nincsen ellenjavallata, hiszen az életveszélyben lévő beteg nem tud jobban meghalni. Viszont, ha nem avatkozunk be, akkor jelentősen csökkenhetnek a túlélési esélyei. Ma is megköszöntük a civilek segítségét, mint minden hasonló alkalommal, akik még arra is figyeltek, hogy az útra kiállva jelezzék, hova kell menni.

Reszegi Imre hangsúlyozta, az elmúlt éveket tekintve a rekordkísérleteken felül náluk az állomáson tizenkét hónap alatt közel ezer embernek tanították meg uniós pályázat jóvoltából a tudnivalókat, s ezen felül sok tanfolyamot tartottak: - Az utóbbi két-három évben ötezer ember foglalkozott gyakorlatban is ezekkel az ismeretekkel Dunaújvárosban. Ez a lakosság tíz-tizenöt százaléka, ami a magyarországi átlaghoz mérve nagyon komoly szám, köszönet érte mindenkinek, aki tesz a közös ügyért, és az újraélesztés népszerűsítéséért. Ám az lenne az igazi, ha már az általános iskolában minden gyermek, aki fizikailag alkalmas erre az életmentő műveletre, a tanulmányok részeként, szakemberektől sajátítaná el ezeket a fontos ismereteket.

EKG-t loptak a mentőautóból

Reszegi Imre arról is beszámolt, hogy kedden az egyik autójukból egy ismert dunaújvárosi hajléktalan nő akivel nem először volt dolguk ellopott egy félmillió forint értékű transztelefonikus EKG készüléket, amivel a helyszínről egyből a székesfehérvári kardiológiára küldhetik az adatokat. A mentősök az állomáson vették észre a hiányt, így visszamentek a kórház pszichiátriai osztályára, ahol a beteg leltárának felvétele közben előkerült.

Mivel meglett az eszköz, ezért feljelentést nem tesznek, de az eset azért felháborító, mert olyan eszközt próbáltak eltulajdonítani, amivel életet lehet menteni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!