Hírek

2016.05.05. 17:05

Már jól mossák a kezüket - Országos Guinnes-rekordkísérlet a kézhigiénia napja alkalmából

Dunaújváros - Csütörtök délelőtt 190 iskolában 14.000 diáknak igyekeztek megtanítani, hogyan kell helyesen kezet mosni, és miért kell zsebkendőt használni tüsszentéskor. Dunaújvárosban a Dózsa iskola nevezett be.

Balla Tibor

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal a kézhigiénés világnap alkalmából csütörtökre szervezte meg Magyarországon a Guinness-rekord megdöntésének kísérletét az egyidejű, sokhelyszínes kézmosás-oktatás kategóriában. Fejér megyében 10 iskola, 1000 diák és 200 felnőtt volt érintett.

A WHO kéztisztasági világnapján a régióból a nagyvenyimi Kossuth Lajos Általános Iskolában, és a mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskolában oktattak, illetve Dunaföldváron is. Dunaújvárosból a Dózsa György Általános Iskola 3/a osztálya, vagyis 30 gyerek várta izgatottan osztályfőnökkel, Huszti Józsefnével együtt a kísérletet. Talán azt is kell mondanunk, hogy joggal, hiszen a Guinness szabályzata meglehetősen szigorú előírásokat szabott.

Jankovics Adél a gyakorlatban is kipróbálta a kézmosást  Fotó: Zsedrovits Enikő

Szükség volt egy felügyelőre, két tanúra, két időmérőre, egy instruktorra, fényképfelvételekkel is dokumentálni kellett és videóra is rögzíteni kellett a rekordkísérletet, amely során egy időpontban több helyszínen, minél nagyobb létszámban tartottak oktatást legalább harminc percben. Utóbbit Temesiné Garas Anikó iskolavédőnő tartotta a dózsásoknak. Megismertette velük a helyes kézmosás hat lépését. Már tudják, elsőként a tenyeret a tenyérrel, másodikként a kézfejet, harmadikként az ujjak közét, negyedikként az ujjak kézfej felőli oldalát, ötödikként a hüvelykujjat, hatodikként pedig az ujjbegyet kell megmosni. A komoly kísérletbe kis játék is belefért, egy ablakmosós flakonnal szemléltették, milyen messzire jut el a tüsszentéssel az esetleges kórokozó, ha nem használunk semmit, és milyen messzire, ha a kezünket a szánk elé tartjuk, no és meddig jut, ha zsebkendőbe tüsszentünk. Kipróbálták, hogy a flakonból kifújt zöld festék még a negyedik kézfogásnál is átadódott a másik kezére.

Varga Lelle Hanna és Virág Máté szárazon mutatják be a helyes kézmosás hat lépését

A Guinness szigorú szabályai szerint minden résztvevő, így a 3/c osztály mind a harminc tagja egy sorszámot kapott, és a végéig nem hagyhatták el a termet

A folytatásban az angol nyelvű jegyzőkönyvet elküldik a Guinness bíráló bizottságnak a fénykép és videófelvétellel együtt, ők majd eldöntik, hogy sikeres volt-e a rekorddöntés. Már csak az ő visszaigazolásuk szükséges.

Címkék#kézmosás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!