Hírek

2014.12.19. 18:10

Mind a 10 családnak jut egy külön karácsonyfa az átmeneti szálláson

Dunaújváros - Karácsonyfanézőbe mentünk a Családok Átmeneti Szállására. Szép családot találtunk.

Pekarek János

Mivel csütörtökön két iskola karácsonyfadíszítő versenyén is jártunk, kíváncsiak lettünk, mi lesz az egyébként gyönyörűen feldíszített, többnyire támogatóktól származó, szép fácskák sorsa. Azt hallottuk, mindkét intézményből vittek a Családok Átmeneti Szállásába, a Frangepán utcába.

Nosza, felkerekedtünk, hogy megnézzük, kik kapják, hogyan kapják ezeket a szép fákat. Nem jártunk hiába. Nem csak a szép fákat, hanem szép jeleneteket is láttunk a nehéz helyzetbe került, ám ott lélegzethez jutott emberek társaságában.

A hároméves Sáfár Virág kedvenc kisbabájával a Családok Átmeneti Szállásán, családjával (Fotó: Ady Géza)

Ahogyan beléptünk a Családok Átmeneti Szállásának Frangepán utcai kapuján, máris láttuk, hogy megérkeztek a Dózsa iskola, illetve a Lorántffy középiskola által meghirdetett karácsonyfadíszítő versenyein készült remekbe szabott fácskák. Előbbi versenyről egy, utóbbiról tíz fa s ez azért fontos, mert így mind a tíz, átmenetileg itt élő, nehéz helyzetben lévő családnak jut egy-egy fácska, de még a közösségi helyiségben is áll majd egy.

Mi ezúttal a Vagyóczki-Sáfár családhoz kopogtattunk be, Boross Balázs csoportvezető ajánlásával. bevallom, kissé szorongva - minthogy a nehéz helyzetben lévőket még riporttal zaklatni: ez nem tartozik kedves elfoglaltságaink közé.

Csakhogy az ajtón belül több csodával is szembesültünk. Boross urat, aki ott szükségképpen a háziúr szerepét is betölti, a család két leánykája olyan kitörő örömmel fogadta, olyan közvetlenséggel kezdtek játékba vele - s a csoportvezető olyan gyerekszeretettel fogott mókába velük, hogy szorongásunk rögtön elmúlt.

Az anya és az apa pedig keresetlen egyszerűséggel beszélt helyzetükről, amin még egy évük van változtatni valahogy. Albérletben laktak korábban, ami két gyerekkel elég nehéz, mivel a lakástulajdonosok nem szívesen adnak albérletet gyerekeseknek. Ráadásul a mozgássérültként született nagyobbik leányka, Fruzsina (aki kisebbnek látszik egy évvel fiatalabb testvérénél, Virágnál) sorozatos operációi is igénybevették a családot. Miért ne pont ilyenkor jöjjön közbe az apa munkanélkülisége? A kőműves férfi ugyan talált átmeneti munkahelyet Ócsán, egy horganyzóban, de kérdéses, januárban is meglesz-e még az a hely? Hát így kerültek ők négyen a szoba-konyhás átmeneti otthonban.

Ahol a kicsik, mint említettük, remekül érzik magukat. Már megvan a karácsonyfa helye is, egy kisasztalon. S már készülnek a felnőtt családtagok ajándékai a gyerekeknek, sajátkezűleg: mondanunk sem kell, hogy játékok lesznek ezek, de részleteket nem árulhatunk el.

A karácsonyt városlakók, főiskolások, a Vöröskereszt és az ingyenelvihetők , valamint az örömsüti2004 facebook-csoportok tagjai igyekeznek szebbé tenni a szállás lakói számára. Ruhákat, játékokat gyűjtöttek, főznek, sütnek számukra.

Mind a tíz család szűk körben ünnepli majd a szentestét, tudjuk meg Boross úrtól. Ám a közösségi helyiségben is találnak majd ajándékokat a fa alatt. A lényeg: aznap sem lesznek magukra hagyatva!

Aki gyereknek nem tud, nem akar, nem szeret örömet szerezni, az nem ember. Lehet, hogy ez szélsőséges vélemény, de ha valaki így látja, azt megkérem, hogy jöjjön, álljon szembe velem és mondja a szemembe ezt!

Gyerek nem tehet semmiről. Azért gyerek. Nem tehet arról, hogy hova született, kik a szülei, milyen a bőre, a haja színe, hogyan fog az agya, hogyan jár, hogyan rajzol, hogyan zenél, mennyit eszik, mennyit fázik, mennyit olvas, hova kirándul, tud-e úszni, ismeri-e az országát, városát? A gyerek az gyerek. Örül a karácsonynak.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!