Hírek

2016.04.15. 18:40

A tiltakozó pedagógusok szerint nem történt érdemi változás

Dunaújváros – Pénteken reggel nyolc és tíz órakor között számos helyi és térségi oktatási intézményben sztrájkolt a pedagógusok egy része.

Szabó Szabolcs

A korábbi, polgári engedetlenségi megmozdulásként elhíresült tiltakozásokhoz képest kevesebb pedagógus csatlakozott a tegnapi kétórás sztrájkhoz. Ha érdemi változás nem történik, szerdán egésznapos munkabeszüntetés jöhet, ennek szervezése már e hét elején megkezdődött.

Kockás-fekete kör az Arany iskolában - az első két tanítási órában sztrájkoltak a pedagógusok

- Sajnos továbbra is úgy érezzük, hogy a kormány és az oktatáspolitika irányítói nem tárgyalnak érdemben az érdekvédelmi szervezetekkel, sem a Civil Közoktatási Platform képviselőivel. Az utóbbi hetekben is számos ígéret elhangzott már, írásban rögzített jogszabályozási változások nem történtek. Pedig erre lenne lehetőség, számos rendeletet visszavonhatna az illetékes minisztérium, ezzel is segítve a tanárok mindennapi munkáját és a diákok helyzetét - mondta el megkeresésünkre Horváth Éva, az Arany János Általános Iskola pedagógusa, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének városi ügyvivője.

Az Arany iskolában 24 pedagógus szüntette be a munkát reggel nyolc és tíz óra között. A sztrájkoló pedagógusok a korábbi tiltakozási akciók során emblematikussá vált kockás inget viseltek.

A Széchenyi István Gimnáziumban fekete ruhát öltöttek a sztrájkoló pedagógusok. - A rögzített adminisztratív feltételek miatt kevesebben csatlakoztak a mai akcióhoz, ám a tantestület jelentős része szolidaritásáról biztosította a sztrájkolókat. A helyzet az utóbbi hetekben sem változott, hiába az egyeztetési folyamat, a lényeges kérdésekben, amelyet több érdekképviseli szervezet is megfogalmazott, nincs változás. A végzős diákoknak természetesen ma sem maradt el órájuk, hiszen közeleg az érettségi, így nehéz lett volna pótolni a kieső tananyagot - fogalmazott lapunknak a Széchenyi sztrájkbizottáságnak tagja, Fábián István pedagógus, aki hozzátette: folytatják a tiltakozó akciót és csatlakoznak a szerdai munkabeszüntetéshez is. Több forrásból úgy értesültünk, számos helyi intézményben már készülnek a pedagógusok az említett szerdai, az egész tanítási napot érintő sztrájkra, van olyan városi iskola is, amely már értesítette a szülőket: április 20-án nem lesz tanítás.

A pedagógusok akciójához számos egészségügyi dolgozó is csatlakozott. Ők is fekete ruhát öltöttek. A közösségi oldalakon található fotók szerint a dunaújvárosi kórházban is több munkavállaló csatlakozott az akcióhoz.

Az oktatási államtitkár, Palkovics László jelezte, hétfőn ül asztalhoz az oktatási államtitkárság a pedagógusok sztrájkbizottságával.



 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!