Hírek

2015.05.07. 17:03

Jövő héten eldől, a főiskolára költözik-e idén nyáron a Bánki középiskola

Dunaújváros – Jövő héten eldől, a főiskolára költözik-e a nyári hónapokban a Bánki Donát Szakközépiskola és Gimnázium.

Szabó Szabolcs

– Országosan is egyedülálló példa lenne, ha a jövőben ilyen szorosan működne együtt egy városi középiskola és egy főiskola. Esetünkben két olyan intézményről van szó, amelynek oktatási profilja nagy mértékben illeszkedik egymáshoz. Ráadásul a Bánki középiskola jelenleg méltatlan körülmények között kénytelen működni, míg a főiskolának vannak szabad kapacitásai, így az elvi lehetőség adott, hogy a Bánki középiskola a Dunaújvárosi Főiskola modern épületrészeiben költözzön – fogalmazott a főiskolán tett csütörtöki látogatásán a sajtó képviselőinek Dr. Czomba Sándor munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár. A számos témát érintő egyeztetésen részt vett a főiskola rektora Dr. András István, a térség országgyűlési képviselője Dr. Galambos Dénes, a város polgármestere Cserna Gábor, valamint Dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke is.

Szemlén a főiskola televíziós stúdiójában Dr. András István mellett Dr. Czomba Sándor és Dr. Galambos Dénes
Fotó: Ady Géza

- Valós lehetőség, hogy a Bánki középiskola szeptemberben már a főiskola falai között kezdheti meg a következő tanévet - felelte kérdésünkre Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő, aki azonban kiemelte, hivatalos döntés a csak jövő héten várható a kérdésben.

A Dunaújvárosi Főiskola bejárásával egybekötött tárgyalás végén Dr. András István lapunknak elmondta, a két oktatási intézmény számára számos kölcsönös előnyök sorával járna az együttműködés, ám egy középiskola átköltöztetése nem egyszerű feladat. Az egyeztetés már hónapok óta zajlik a középiskola és a főiskola szakembereinek bevonásával. Jelenleg az előkészítő folyamat legvégén tartanak. A költözéshez és az iskola beillesztéshez szükséges anyagi forrásokat pedig a Felsőoktatási Struktúraátalakítási Alapból finanszíroznák.

- Számos pozitív lehetőséget tartogat magában az az elképzelés, hogy két számos ponton azonos profilú intézmény szorosan együttműködjön egymással. A Bánki iskolának szüksége van az infrastrukturális fejlesztésre, a főiskolának pedig vannak kihasználatban kapacitásai. Az elvi lehetőség tehát adott, a lényeg, hogy ez a jövőben gyakorlatban is működjön - fogalmazott a DH-nak Dr. Czomba Sándor, akit a Dunaferr helyzetéről és a Triumph helyi érdekeltségének lehetséges jövőjéről is kérdeztünk:

- Az ISD Dunaferr Zrt. orosz tulajdonosait tömörítő Vnyesekonombank már korábban is rögzítette, hogy nem értékesíteni, hanem fejleszteni kívánja a dunaújvárosi gyárat és ha arra lehetőség adódik, beszállítóként bekapcsolódna a magyarországi autógyártásba. Az uniós szabályozás miatt e téren meglehetősen szűk a kormány mozgástere. Az ukrán helyzet miatt pedig hosszú távú jóslatokba nem kívánnék bocsátkozni, ám ahhoz képest, hogy nem is olyan rég még egy 1500 fős tervezett létszámleépítés réme is fölmerült, ma mindkét kohó üzemel és a cég helyzete stabil. Ez mindenképp pozitívum és bizakodásra adhat okot a jövőt tekintve. A Triumph határozott bejelentést tett és eddig nem kérte a kormány segítségét. Figyeljük a helyzetet és ha a cégtől ilyen irányú megkeresés érkezik, természetesen készek vagyunk segíteni.

Visszatérve a Bánki tervezett költözésére.

Cserna Gábor polgármester a DH-nak elmondta, Szepesi Attila alpolgármester vezetésével az önkormányzat már dolgozik azon, hogy a költözés esetében jövőben miként lehetne az épületet és a hozzá kapcsolódó területet hasznosítani.

Gyöngyössy Csabát, a Bánki középiskola igazgatóját az államtitkári vizit után telefonon értük el: A két intézmény szoros együttműködése lehet egy sikertörténet, ám ehhez az kell, hogy minden szükséges feltétel teljesüljön ahhoz, hogy a középiskolánk jól és eredményesen működjön az új környezetben is.




Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!