Hírek

2015.01.29. 16:05

Maradjon otthon, aki megbetegedett

Dunaújváros - Az adatok alapján ezen a héten többen influenzásak, mint a múlt héten. Járvány!

Pekarek János

Látogatási tilalom van a Szent Pantaleon kórházban (Fotók: Ady Géza)

Több mint kétszáz százalékkal lett több az influenzagyanús betegek száma megyénkben, amint ez a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének legfrissebb jelentéséből kiderül. Ez év negyedik hetében az influenza figyelőszolgálat adatai alapján 4571 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Mindez meglátszik például az iskolák hiányzóinak listáján is. Tudakozódásunk szerint az előző hét utolsó napjaiban voltak betegek a legtöbben.

Dr. Sasvári Ildikó, a népegészségügyi szolgálat dunaújvárosi és sárbogárdi kirendeltségének vezetője kérdésünkre elmondta: a városban és környékén nem volt iskolabezárás az influenzajárvány miatt. Ilyenre a megyében csak a váli óvodában került sor, illetve Ercsiben két napra tanítási szünetet rendeltek el az általános iskolában.

Sasvári Ildikó megerősítette, hogy nagyon sokan fordulnak orvoshoz ezekben a napokban influenzaszerű tünetekkel. Hozzátette: mivel a védőoltás hatása hét-tíz napon túl jelentkezik, ő most már óvatos lenne az oltással. Nem tilos az oltás, hangsúlyozta, de talán egy kicsit késő már most beadatni.

A megbetegedés megelőzés érdekében sok szellőztetést javasolt, gyakori kézmosást, valamint azt, hogy lehetőség szerint kerüljük a tömeget. Aki pedig beteg, az ne menjen dolgozni, ne terjessze a kórokozókat, hanem maradjon otthon a gyógyulásáig!

A Széchenyi gimnáziumban a múlt pénteken hiányzott egyszerre a legtöbb gyerek, mondta lapunknak Müllerné Ódor Mariann igazgató. Főként a kisgimnazisták között volt sok beteg. Osztályonként átlagosan tíz diák maradt otthon a betegség miatt, de a létszám 30 százalékát nem érte el a hiányzók aránya. Ezen a héten a tapasztalatok szerint visszahúzódott a járván a gimnáziumban. Része volt ebben, hogy az igazgató a múlt csütörtökön és pénteken fertőtlenítő takarítást kért.

A Vasvári Pál Általános Iskolában sem érte el a hiányzók aránya a 30 százalékot, amit már jelenteni kellett volna a népegészségügyi szolgálatnak, mondta Kovács Erzsébet igazgató.

A járvány (eddigi) múlt heti csúcspontján is az volt a jellemző, mondta az igazgató, hogy egy 24 fős osztályból egyszerre csak nyolc diák hiányzott maximum. A legkisebb létszámú, 15 tagú negyedikes osztályból viszont előfordult, hogy két napig tízen voltak egyszerre voltak betegek. Az átlagosnál kevesebb megbetegedés Kovács Erzsébet szerint annak is köszönhető, hogy a Vasvári tanulói közül a többség sporttagozatos: ők ellenállóbbnak bizonyultak a kórokozókkal szemben.

A népegészségügyi adatok szerint a megbetegedések aránya Fejér megyében a székesfehérvári körzetben volt a legmagasabb. Itt az előző héthez képest 150,5 százalékos az emelkedés, de már az előző héten is itt voltak a legtöbben influenzásak. Mór környékén 370,3 százalékos az emelkedés, míg Dunaújváros vidékén az emelkedés 297,3 százalékos, ám a betegek aránya a teljes lakossághoz viszonyítva itt a legalacsonyabb, akárcsak az előző héten.

A megbetegedések növekedésének aránya a 0-14 évesek között 50,7 százalék. A többi korosztályban ez az arány csökken a múlthetihez képest: leginkább a 15-34 éveseknél: 29,2 százalékkal.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!