Hírek

2016.03.13. 14:03

Márciusi tűz és hit - Koszorúzás, fáklyás felvonulás, megemlékezések

Dunaújváros - A középiskolás diákok ugyanolyan tűzzel és hittel ünnepelték márciust, mint elődeik 168 éven át.

Pekarek János

Az iskolákban már az ünnep előtti napokban elkezdődtek a visszaemlékezések az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra.

A Széchenyi István Gimnáziumban például pénteken reggel koszorúzási ünnepséget rendeztek az intézmény névadója, a legnagyobb magyar mellszobránál, amely az épület előtt áll. (S amelyet a gimnázium művész-tanára, Rohonczi ROHO István alkotott.)

Még aznap délután újabb koszorúzáson vett részt az intézmény néhány diákja a városi temetőben, Szávits Sándor 48-as honvéd sírjánál.

S írtunk már egy hírben arról is, hogy a Rudas Középiskola diáksága a múlt hét csütörtökén fáklyás felvonulással emlékezett meg a forradalomról. De másnap külön ünnepséget is rendeztek a Dózsa Mozi Centrumban. Az ünnepi iskolagyűlésen színpadi jelenetekre építve, képekkel a háttérben, zenei aláfestéssel idézte fel a 9.c osztály 1848. március 15. eseményeit, Kelemen Zita történelemtanár szerkesztésében. Az ünnepi beszéd után az iskolai ágazati szakmai nap díjait osztották ki, és a kiemelkedő diákok elismerésével zárult a nap.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!