Hírek

2014.10.27. 19:20

Mukit hamar megtalálták a vandálok, az elektromos kábelt is el akarták lopni

Hatalmas népszerűségnek örvend új állomáshelyén Muki, a város legendás mozdonya, miután jelentős anyagi ráfordítással és önkéntesek sok száz órányi munkájával újjávarázsolták. Azonban nem mindenki gondolja, hogy az ipartörténeti emlékre vigyázni is kellene.

Gallai Péter

Szinte nincsen olyan pillanat, amikor Muki egyedül árválkodna a Vasmű úton, mindig érkeznek felnőttek, de leginkább gyerekek, hogy megnézzék, megtapogassák és persze felmenjenek rá. Ezzel nincs is baj, de akadnak, akik nem igazán rendeltetésszerűen használják, például a tetején ugrálnak. Emellett megjelentek a rongálók is.

A Dunaferr iskola felújításban résztvett két szakoktatója, Zámbó Zsolt és Kálmán József sok-sok munkaórát töltött el a diákokkal Mukin, így érthető csalódottsággal szemlélték az összekaristolt szeneskocsit, a betört mérőműszer óráját, de azt sem értették, a díszkivilágításhoz szükséges kábelt miért akarta valaki ellopni.

Zámbó Zsolt (j) és Kálmán József szomorúan vette tudomásul, hogy javítaniuk kell a mozdonyt

A felújítás ötletgazdája és motorja, Orosz Csaba tűzoltóparancsnok hozzátette: számítottak rá, hogy szükség lesz majd javításra, hiszen sokan használják, na de nem mindegy miért.

- Százhúsz éves ipartörténeti emlékről van szó, amire persze fel lehet menni, de nem játszótér, mint többször látni. Sajnos sok gyerek a tetején ugrál, ami szerintem nem rendeltetésszerű használat, meg veszélyes is, ám a szülők ezt szó nélkül hagyják. Ezért helyezett ki az önkormányzat táblákat: mindenki a saját felelősségére használja.

Orosz Csaba azért jó hírekkel is tudott szolgálni:

- Már készül az a tábla, ami Muki történetét és a felújítás állomásait mutatja be fotókkal illusztrálva a látogatóknak. Emellett a Bánki iskola diákjai, a közösségi szolgálat keretében a mozdony és a kocsi eredeti, de nem visszaépíthető lemezdarabjait újítják fel. Ezekre többek között felkerül a régi úttörővasút emblémája is, majd a tervek szerint az Intersica Múzeumban lesznek kiállítva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!