Hírek

2015.11.12. 15:27

Márton-napi zsíroskenyér és tea

Baracs, Kisapostag - Szerda délután két településen is hagyományőrző rendezvényt tartottak Márton-nap alkalmából.

Horváth László

Baracson a Barátság Nyugdíjas Egyesület libazsíros, süteményes partin látta vendégül a helyi óvodásokat Márton-napján, ahogyan az lenni szokott minden évben. Kisapostagon az iskola, óvoda csoportjai vonultak saját készítésű lámpákkal egészen az evangélikus templomig, ahol Szent Márton életútjának ismertetése után szintén zsíros kenyér, tea várta a résztvevőket.

Baracson tehát a legkisebbek és a legidősebbek adtak randevút egymásnak a barátságos, hagyományos Márton-napi rendezvényen. A nyugdíjasok klubhelyiségében már délután egy órakor nagy volt a készülődés - szépkorú férfiak és hölgyek várták kíváncsian vendégeiket. Először a civil szervezet vezetője Talpai Tiborné mesélt a körbe ültetett gyerekeknek, majd az óvodások kedveskedtek a nagypapáknak, nagymamáknak Márton-napi műsorral. A felnőttek, gyerekek közös játékával zárult az esemény hagyományőrző része. Jutalmul pedig libazsíros kenyér és tea, sütemény járt az aprónépnek. A rendezvény végén Talpai Tiborné beszélt lapunknak az eseményről.

Dortné Tibai Emese és Szolnokiné Zsuzsa tanítók a libás lámpások készítésének fortélyait mutatja Sós Brigittának és Téglás Csabának a kisapostagi iskolában, a felvonulást megelőzően

- Harmadik alkalommal vártuk a kicsiket Márton napjára. Fontos számukra, hogy játékos formában már kisgyerekkorban megismertessük a helyi hagyományokat. Az óvoda nevelői jó partnerek ebben, így a kicsiknek is maradandó élményt szerezhetünk.

A baracsi idősek Márton napját az új bor megkóstolása és nótázás zárta. A jeles napon Kisapostagon is odafigyeltek a népi szokásokra. Második éve vonulnak együtt iskolások, óvodások kis lámpásaikkal Márton napján. Szerda délután öt órára már mind a két intézményben elkészültek a libás lámpák. A sötétedés beálltával a helyi polgárőrség védelme alatt hosszú sorokban himbálóztak az apró mécsesek a falu főutcáján. Egészen az evangélikus templomig tartott a menet, ahol az iskolások műsora után Stermeczki András lelkész ismertette Szent Márton történetét. A vendéglátás ezúttal sem maradt el. Libazsíros kenyér és tea itt is jutott bőven az asztalokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!