Hírek

2014.11.11. 19:35

Márton-nap gyerek szemmel

Dunaújváros - A Márton-napi szokások a gyerekeknek is fontosak: ők őrzik az évszázados hagyományokat.

Pekarek János

Ezen a napon évszázadok óta felkerekedtek a városi diákok, hogy adományokat gyűjtsenek további tanulmányaikhoz. A falusi emberek pedig terményeik begyűjtését, az újbort, az évi járandóságok kiosztását ünnepelték Szent Márton napján.

Erre utalnak azok a régi, népi mondókák, játékok, amiket manapság is tanítanak az iskolákban, sőt, már az óvodákban is. A mécsesek és lámpák készítése is a hagyományok közé tartozik, csakúgy, mint a lampionos felvonulás: a házról házra járó diákok útját eleveníti fel ez a szokás.

A Béke városrészben kedden délután, sötétedéskor az egyszerű járókelőknek is részük lehetett a hagyományok újjáéledésében.

A Százszorszép óvoda kicsinyei is végigjártak egy kört a Lajos király úton, óvónőikkel együtt, természetesen, énekelve, mondókákat skandálva.

Az Arany János Általános Iskola diákjai is (évek óta tartó szokásaiknak megfelelően) kimentek az utcára a maguk készítette lampionokkal, hogy megkerülve a Napsugár óvodát, a Március 15. téren át térjenek vissza iskolájukba. Ahol már a hétfő is a Márton-napi készülődés jegyében telt, a keddhez hasonlóan.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!