Hírek

2013.11.11. 17:00

Márton-napi műsor az Arany János iskolában

Dunaújváros - Márton-napi műsor és népszokásápolás volt hétfőn az Arany János Általános Iskolában. Esőnap...

Pekarek János

A Görömbölő Kompánia kitűnő zenés-táncos műsort adott Márton nap alkalmából az iskolában (Fotó: Ady Géza)

Sosem hagyják ki a Márton-napi rendezvényeket a Béke városrészi Arany János Általános Iskolában: idén is éppen a Kárpát-medencei gyökerű szent nevenapján, azaz november 11-én, hétfőn emlékeztek meg a mondakör hagyományairól.

Délelőtt a Görömbölő Kompánia nevű, zenés-táncos népmeséket előadó zenekar rendezett három bemutatót is az iskolában, mondanunk sem kell, hogy igen nagy sikerrel, több korosztályban is.

Délutánra ugyancsak az iskolai és a népszokásbeli hagyományokra alapozva lampionok készítését vették tervbe az iskola Freinet-szellemiségű osztályaiban, méghozzá a szülőkkel együtt. Az eredeti terv szerint e lampionokkal, mécsesekkel körbejárták volna az iskola előtti teret, felidézve azt a régi szokást, hogy a diákok ilyenkor, Márton-nap táján, a betakarítás végeztével kértek adományokat a gazdáktól tanulmányaik folytatására.

Az eső azonban keresztülhúzta ezt a tervet, ám a szorgos munka eredményeképpen elkészült lampionokat mégis meggyújtották jobb híján az iskola előcsarnokában.

Szent Márton 316-ban vagy 317-ben született a római birodalom Pannonia tartományában, Savaria (Szombathely) városában, vagy Pannonhalmán. A legenda szerint köpenye felét egy fázó koldusnak adta, min t katona, majd kikeresztelkedett, püspöknek választották. Annak ellenére, hogy ezt nem akarta, s egy libaólba bújt, ám a libák gágogása elárulta...



Címkék#márton nap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!