Hírek

2013.12.22. 17:10

Majdnem 10 százalékos a munkanélküliség

Dunaújváros - Kevesebb a munkanélküli a városban és a járásban, mint egy hónappal ezelőtt - de így is sok...

Pekarek János

Novemberben sok új, támogatott álláshelyet hirdettek itt, a munkaügyi kirendeltségen

Novemberben 4231 álláskereső embert tartottak nyilván a Fejér Megyei Kormányhivatal munkaügyi központjának dunaújvárosi járási kirendeltségén. Vagyis: 252-vel kevesebbet, mint egy hónappal korábban, októberben. Ez 5,6 százalékos csökkenést jelent.

Az álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív helyi népességhez, vagyis a 15-74 éves korosztályokhoz viszonyítva 9,9 százalék: ezzel az értékkel a dunaújvárosi járás a 6. helyen állt Fejér megye nyolc körzete között. A megyében a legrosszabb a helyzet Sárbogárd környékén (ott 17,2 százalékos a nyilvántartott álláskeresők aránya), a második helyen az enyingi járás áll 13 százalékkal.

A pályakezdő álláskeresők e több mint négyezerből összesen 599-en vannak. Tehát az állás után nézők 14,2 százalékát teszik ki. (Ez a székesfehérvári járás adatai után: 742 fő, a második legnagyobb létszám a megyében. A fehérvári járáshoz számolják a polgárdi járás álláskeresőit is, mivel ott nincs munkaügyi kirendeltség.) Így kisebb a számuk az októberi adatnál, mégpedig 15 emberrel, ami 2,4 százalékos csökkenést jelent. Az egy évnél régebben folyamatosan nyilvántartott álláskeresők aránya a járásban 30 százalék. Az ellátás nélkül maradottak, de még nyilvántartottak száma: 2544 fő (ez jóval több, mint 50 százalék).

A nyilvántartott álláskeresők között a legfeljebb általános iskolát végzettek aránya meghaladja az egyharmadot: 35,6 százalékos.

November végén egyébként a járási munkaügyi kirendeltségnél 861 üres állást tartottak nyilván.

A megyében egyébként az év utolsó előtti hónapjában feltűnő mértékben növekedett a nyilvántartott üres álláshelyek száma októberhez képest. Novemberben a nyolc munkaügyi kirendeltség összesen 6617 munkahelyet kínált ezek közül 5123 helyet ebben a hónapban jelentettek be!

Vagyis a novemberi új állások száma az előző haviénak majdnem a négyszerese. Ezt a kiugró növekedést a támogatott állások számának erőteljes növekedése okozza.

Az újonnan bejelentett állások majdnem háromnegyede viszont legfeljebb általános iskolai végzettséget igényel. Mezőgazdasági munkahely a 6617-ből csak 138, az iparban 127 emberre van igény, az építőiparban 428-ra. A nem anyagi szolgáltatások területéről 4400 állásajánlat, az összes munkaerőigény több mint négyötöde érkezett a munkaügyi szolgálathoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!