Hírek

2015.05.06. 12:18

Mátyás és Rákosi a történelem érettségin

Dunaújváros - Szerdán a történelemmel folytatódott az érettségizők próbatétele.

Szabó Szabolcs

Így írtak ők – A Bánki középiskola vizsgázó diákjai az érettségi közben
Fotók: Zsedrovits Enikő

A középszintű történelem érettségi első részében a Nyugat-római birodalomról, a reformációról, a török hódításról, az osztrák-magyar kiegyezésről, a két világháború közötti Magyarországról, a második világháborútól a rendszerváltásig terjedő időszakról valamint a jelenkori népességrobbanásról kaptak kérdéseket a diákok a középszintű töriérettségi első, rövid feladatokból álló részében - jelentette elsőként szerdán reggel az eduline.hu.

A második szakaszban, az un. esszéfeladatoknál Hunyadi Mátyás adópolitikája, Szent István államszervezete, a jobbágyfelszabadítás, II. József, a Rákosi-korszak iparfejlesztése és az 1960-70-es évek életkörülményei várták a diákokat.

Az egyetemes történelemre vonatkozó kérdéseknél pedig a felvilágosodás alapelvei és Németország első világháborús szerepe közül választhatnak.

A vizsgázóknak a nyolc esszéfeladat közül hármat kellett kidolgozniuk: egy témának az egyetemes történelemhez kell kapcsolódnia, kettőnek pedig a magyar történelem megadott korszakaihoz.

A köznevelési államtitkárság tájékoztatása szerint középszinten 1 254 helyszínen 74 626 vizsgázó, emelt szinten 113 helyszínen 6 372 diák érettségizett történelem tantárgyból.

Az írásbeli feladatsort mintegy 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkották. Az összes feladat mintegy felét a XIX. és a XX. század történelme adta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!