Hírek

2016.06.01. 17:15

Még idén elkezdődik a Modern Városok Program megvalósítása

Dunaújváros - A nyári egyeztetések után akár már az ősszel elkezdődhet a Modern Városok Program megvalósítása Dunaújvárosban!

Körmendi Erzsébet

Ezt Cserna Gábor Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere jelentette be a média helyi képviselőinek a szerdai sajtótájékoztatóján, miután elmondta, hogy Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter munkatársaival délelőtt egyeztetett, abban maradtak: munkacsoport alakul - amelyben az önkormányzatot Szepesi Attila gazdasági ügyekért felelős alpolgármester képviseli - és a nyári szabadságolások után, ősszel elkezdődhet a munka...

A polgármester forintosította azokat a tételeket is, amelyek mellé Orbán Viktor miniszterelnök összegeket nem társított a keddi tájékoztatójában. Így összességében 31 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg Dunaújvárosban a következő években.

Cserna Gábor hozzátette azt is az előzőekhez, hogy a Modern Városok Program mellett az uniós TOP-források révén további lehetőségekhez is hozzájut Dunaújváros. Ezáltal mintegy 40 milliárd forintot valósíthatják meg a megálmodott fejlesztéseket.

- A város jövőjét érintő jelentős eseménynek lehettek tanúi kedden, amikor Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen aláírtuk a Modern Városok Program Dunaújvárost érintő megállapodását - hangsúlyozta a polgármester, majd részletezte a megállapodásban szereplő beruházásokat.

Cserna Gábor polgármester a Modern Városok Program részleteiről tájékoztatott. Fotó: Zsedrovits Enikő

A zöld rendelőt megvásárolja az állam, oda költözik a kormányhivatal, valamint annak szervezeti egységei (például a munkaügyi központ, a járási hivatal, az okmányiroda, a KLIK). Ez a fejlesztés több mint egymilliárd forintból valósul majd meg.

Fürdőcentrum: az élményfürdőt megvásárolja a kormány és az uszodával történő telekegyesítés után elkezdődhet a nagy munka: az élményfürdőre 1,7 milliárd forint, míg az elöregedett uszoda teljes rekonstrukciójára 1,3 milliárd áll majd rendelkezésre.

A Dunaújvárosi Egyetemen kutatási és képzési központot hoznak létre az elektromobilitás jegyében, 1,3 milliárd forintból.

Lecserélik a helyi buszokat elektromos járművekre, és töltőállomást is építenek nekik - erre a gépjárműfejlesztésre 2,1 milliárd forintot biztosított a kormány.

Jelentős fejlesztés lesz a logisztikai és áruforgalmi csomópont kialakítása mintegy 12 milliárd forintból. Ehhez a hatalmas, 500 hektáros területet az állam biztosítja, mégpedig a város határában, az autópálya és Nagyvenyim település közötti szabad területen.

Szükség van városi szállodára: felújíthatja a város a pentelei Mondbach-kúriát, ahova leköltözik az Intercisa Múzeum. A múzeum épületét alakítják át szállodává, étteremmel, felvonóval... Erre összesen 3 milliárd forint szerepel a megállapodásban.

Szükség lesz a négyszámjegyű utak felújítására. A Hankook gyárbővítés negyedik üteme újabb munkahelyeket teremt majd, és számítani lehet rá, hogy a szükséges munkaerő helyben nem lesz biztosított, tehát meg kell oldani a dolgozók szállítását. Ennek tükrében felújítják mintegy 4 milliárd forintból az úgynevezett négyszámjegyű utak közül elsőként a Dunaújváros-Mezőfalva-Sárbogárd összekötőt.

Tömegközlekedési csomópontot alakítanak ki 3 milliárd forintból a vasútállomáson. Oda költöztetik át a buszpályaudvart, felújítják a vasút felvételi épületét, a peronokat, lesz kerékpártároló és integrált utastájékoztató rendszer, valamint gyalogos aluljárót is kialakítanak a Béke városrész és a pályaudvar közé.

A vízi közműhálózat fejlesztésére rendelkezésre álló 1,2 milliárdból felújítják a meglévő csápos kutakat és egy újat is építenek pluszban.

Megújul az arborétum, és a szomszédságában lévő vendégházból képzési, látogatóközpont alakítanak ki, melegítőkonyhával, tűzrakóhellyel. Ez kisebb, 100 millió forintos tétel.

A Szalki-sziget vízminőségének javítását, a mederkotrást, az új szabadtéri színpadot, éttermet, az öltözők és a vizesblokkok felújítását 900 millióból oldhatja meg a város.

A vidám park helyén kertmozis kalandpark lesz 400 millió forintból. A radari sporttelep felújítására pedig 610 millió forintot biztosít a kormány.

Szintén jelentős tétel, 2 milliárd forint lesz még a Dunaújvárosi Kézilabda Akadémia új csarnoka, amelynek építését nem a Modern Városok Program részeként, hanem várhatóan állami költségvetési forrásból valósíthatja meg a város.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!