Hírek

2014.02.14. 18:45

Meg kell menteni a tavat!

Rácalmás - A Millenniumi-park az egyik kedvelt pihenőhelye a rácalmásiaknak. Aggódnak, mert már nagyon rossz állapotban van.

Körmendi Erzsébet

A Millenniumi-park közepén lévő tavon imádnak horgászni a gyerekek, a kajakos, kenus bemutatót is tartottak már ott, és a nagy téli fagyok idején az első korcsolyázóhelyek egyike volt a környéken.

Idén nemcsak a fagyok elmaradása miatt volt lehetetlen a korcsolyázás: a nád szinte teljes egészében benőtte a vízfelületet, nehéz lett volna ott sík jégfelületet találni, ha befagyott volna a tó.

Eliszapolódott a Millenniumi-parkban lévő tó, és a nád szinte teljesen benőtte a vízfelületet (Fotó: Ónodi Zoltán)

A nád egy részét levágták, leégették. Az önkormányzat vezetői pedig elhatározásra jutottak, mert meg kell menteni a mostanra teljesen eliszapolódott tavat. Szakértőt szeretnének felkérni a rehabilitációs tervek elkészítésére. A sorrend fontos: először a tó rendbetételét kell megoldani, és csak utána tudják a környékét újra parkosítani. A kertészeti tervek már rendelkezésre állnak. Az önkormányzat pályázaton szeretne indulni a tervekkel, hogy minél előbb megvalósíthassák az elképzeléseket.

Jó hír, és előbbre viszi a döntést, hogy megvizsgáltatták a tavat elborító iszap összetételét, és az eredmények pozitívak: nem tartalmaz olyan veszélyes anyagokat, amelyek miatt kénytelenek lennének elszállítani a helyszínről. Kotrás után a munkagépek nyugodtan kirakhatják az iszapot a partra, ahol kiszáradás után alapja lehet a parkosítással kapcsolatos földmunkáknak. Ez jelentősen csökkenti a költségeket is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!