Hírek

2016.07.26. 20:05

Még mindig dübörög a 424-es - Újra megtette útját a Budapest - Vác vonalon a legendás szerelvény

Dunaújváros - Az idén százhetven éve, hogy elindult az első magyar vasútvonal. Az első mozdony Budapest és Vác között húzta a szerelvényt.

Agárdy Csaba

Erre emlékezve Vácon a közelmúltban, pontosabban július 15-én a jubileumi napon indították el újra a Budapest-Vác járatot az akkori mozdonnyal és szerelvénnyel.

Az érdeklődők felszállhattak a váci végállomásnál a mozdonyra és a mögötte sorakozó kocsikra is. Ezzel egy pillanat alatt a Ferenc József féle osztrák-magyar monarchiában érezhették magukat. Talán, sokaknak eszükbe juthatott az, hogy a vonat első utasa József nádor volt és Széchenyi István és Kossuth Lajos is helyet foglalhatott Magyarország első vonatszerelvényén.

A klasszikus 424-es, amit már nem szénnel, hanem gázolajjal működtetnek - ettől függetlenül az élmény páratlan. Fotó: A szerző

Itt engedjenek meg egy személyes utalást: e sorok írójának is megadatott az, hogy a jubileumi járaton utazhasson, amely sok érdekességgel szolgált. Az mindenképpen figyelemreméltó, hogy 170 évvel ezelőtt a mai igényeket figyelembe véve is azt mondhatjuk, rendkívül felszerelt, higiénikus és emberbarát vonatot tudtak üzemeltetni. Az sem elhanyagolható, hogy a Budapest-Vác utat ötvenkilenc perc alatt tette meg a szerelvény, tízperces Dunakeszi pihenővel. Nem sokkal több idő alatt, mint a mai korszerű szerelvények. De a jubileumi mozdony vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy annak idején csak két megállója volt a járatnak, most viszont rengeteg, ami lassítja a menetidőt.

Ráadásul nem akárki vezethet egy ilyen monstrumot, az országban erre két embernek van engedélye, amire nagyon büszkék, már csak azért is, mert ezeken a mozdonyokon nem könnyű a tájékozódás. Mindössze egy oldalsó pici ablakon lehet csak kikémlelni...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!