Hírek

2013.08.16. 17:33

Vasmű: Még nem név szerinti lista

Három főbb csoportba sorolják az elbocsátandókat a vasműben: részvénytársasági, leányvállalati, kölcsönzött emberek.

Pekarek János

Nyolcszázkilencven ember elbocsátását jelentette be az ISD Dunaferr Zrt. csütörtökön a megyei munkaügyi hivatalnál – írtuk meg korábbi cikkünkben.

Mint ismeretes, a vasmű a napokban közölte, hogy összesen ezerötszáz munkavállalót küld el. Főként az adminisztratív állományúak közül, de nem zárták ki, hogy más munkakörű emberek is a leépítés sorsára juthatnak. Dr. Mezőközy András, a Dunaferr szóvivője lapunknak pénteken elmondta: a csütörtökön kötelezően bejelentett nyolcszázkilencven elbocsátás a zártkörű részvénytársaságnál foglalkoztatott emberekre vonatkozik. Rajtuk kívül a cég leányvállalatainál foglalkoztatottak közül is leépítenek több száz munkavállalót, akiket a részvénytársaság cégei fognak bejelenteni a munkaügyi központban, külön jogi folyamat során – ahogyan a szóvivő fogalmazott: rendkívül rövid határidőn belül.

Rajtuk kívül a bérelt, avagy kölcsönzött munkavállalók közül is sor kerül majd elbocsátásokra: ezeket az eseteket azonban nem kell külön bejelenteni, lévén nem egyéni munkaszerződések megszüntetéséről van szó.

– Ez a tervezett lépések logikai rendje – jegyezte meg Mezőközy András: – előbb a részvénytársasági dolgozók, azután a leányvállalatok alkalmazottai, végül a külön kötelezettségekkel nem járó kölcsönzött munkaerő bejelentése.

A szóvivő megjegyezte: jövő péntekig kell a törvény által kötelezően előírt egyeztető tárgyalásokat megkezdeni a létszámleépítésekről az üzemi tanáccsal és a szakszervezetekkel.

A tárgyalások megkezdése után két hét áll rendelkezésre a véleménycserére. Ez idő alatt az érdekvédők és a cégvezetés végigbeszélik a törvényben tételesen felsorolt kérdésköröket: milyen elvek szerint folyik majd a leépítés, miért, kiket, milyen tevékenységi körökből bocsátanak el.

– Ez érdemi egyeztetés lesz! – tette hozzá dr. Mezőközy, hangsúlyozva, hogy a tárgyalópartnerek véleményét komolyan megfontolják, és beépítik a leépítési eljárásba, ha az szükséges.

Megtudtuk azt is, hogy az eddigi bejelentések nem név szerinti felsorolást tartalmaznak, csak egy keretszámot, amelyet az érdekvédelmi szervezetekkel folytatott tárgyalások után töltenek meg konkrét nevekkel, beosztásokkal. Ekkor maximum kétszázötven fős csoportokban adják le az újabb, ezúttal már név szerinti listákat, ütemezetten, kidolgozva a személyre szabott eljárásokat is.

A drasztikus elbocsátások híre országszerte nagy felbolydulást keltett. A sajtó többnyire a „Dunaújváros lehet a következő Ózd” címszavakkal taglalja az eseményeket.

A Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (amelyhez a Hankook szervezett munkavállalói is tartoznak) szolidaritásáról és segítségéről biztosította a vasműsöket.

A kölcsönzött olcsóbb egyben

A Dunaferr-ben kölcsönzött munkaerőként foglalkoztatott emberek legnagyobb része korábban a vasmű állományában volt, csak a megelőző kiszervezések során kerültek bérmunkával foglalkozó cégekhez, státus szerint. Úgy, hogy sokszor el sem hagyták korábbi munkahelyük területét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!